Setmana de l’Economia Social i Solidària: Diada del Cooperativisme

Diada Cooperativisme 2023

El dia 1 de juliol de 2023, vam fer un dinar ecològic i comunitari a la Plaça Santa Anna de Mataró, per celebrar la diada del cooperativisme.

Setmana ESS

Prèviament al dinar hi van haver diversos actes organitzats per Coop Maresme:

  • Ruta del cooperativisme històric
  • Conta contes cooperatius
  • Vermut popular
  • Actuació musical de Roba Estesa

Roba estesa

Aquest dinar forma part del projecte de cuina comunitària dins del marc dels Premis FEM.

Per dinar vam fer:

  • Gaspatxo de remolatxa i maduixes
  • Empedrat de mongetes
  • Samfaina
  • Pa de blat de moro i cúrcuma (1932 Forners)
Gaspatxo remolatxa maduixes
Samfaina

Receptes:

Gaspatxo de remolatxa i maduixesPer 120 persones
Aigua16 L
Maduixes10 kg
Remolatxa10 kg
Cogombre3 kg
All300 g
Ceba2 kg
Pebrot verd1 kg
Oli d’oliva2 L
Sal200 g
Pebre negre30 g
Vinagre1 L

Procediment:

  1. Preparació dels ingredients:
    • Rentar bé les maduixes.
    • Cou la remolatxa. Un cop freda, la pots pelar i tallar a trossos.
    • Rentar el cogombre i tallar-lo en trossos.
    • Pelar l’all.
    • Pelar la ceba i tallar-la en trossos.
    • Rentar el pebrot verd, treure-li les llavors i tallar-lo en trossos.
  2. Trituració de les verdures:
    • En una batedora o liquadora, afegir les maduixes, la remolatxa, el cogombre, l’all, la ceba i el pebrot verd.
    • Afegir una mica d’aigua per ajudar a triturar bé els ingredients.
    • Triturar tots els ingredients fins a obtenir una mescla suau i homogènia.
  3. Ajustar la consistència:
    • Afegir més aigua si cal per aconseguir la consistència desitjada. El gaspatxo ha de ser una crema fluixa i refrescant.
  4. Afegir l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre:
    • Afegir una mica d’oli d’oliva per donar-li una textura lleugerament cremosa i un sabor suau.
    • Afegir una mica de vinagre per donar-li un toc àcid i refrescant. La quantitat de vinagre depèn del teu gust, així que pots ajustar-la segons les teves preferències.
    • Afegir una mica de sal i pebre al gust per realçar els sabors.
  5. Barrejar bé:
    • Barrejar bé tots els ingredients per assegurar-te que estiguin ben integrats i que el gaspatxo tingui un sabor equilibrat.
  6. Refrigerar:
    • Un cop fet, tapa el recipient i guarda el gaspatxo a la nevera per refredar-ho bé. Aquesta sopa freda es pot gaudir millor quan està ben fresca.
  7. Servei:
    • Abans de servir, pots decorar el gaspatxo amb algunes maduixes senceres o trossos de remolatxa o cogombre per donar-li una presentació més atractiva.
    • Sirveix el gaspatxo fred en gots o plats individuals, acompanyat d’unes gotes d’oli d’oliva i, si ho desitges, amb alguna fulla de menta o julivert per sobre.
Empedrat de mongetesPer 120 persones
Mongeta del carai10 kg
Mongeta pinta10 kg
Ceba tendra3 kg
Pastanaga3 kg
Ravenets2 kg
Olives negres5 kg
Tàperes1 kg
Cogombrets2 kg
Cebollí500 g
Llavors de gira-sol1 kg
Tomàquet cherry6 kg
Vinagreta:
Llimona6 kg
Mostassa de Dijon400 g
Mostassa normal400 g
Vinagre1 L
Oli d’oliva3 L
Pebre negre30 g
Sal200 g

Procediment:

  1. Cocció de les mongetes:
    • En una olla gran, posa a bullir les mongetes.
    • Coure les mongetes fins que estiguin tendres. Això pot trigar aproximadament uns 30-45 minuts.
    • Deixar refredar
  2. Preparació de les verdures:
    • Tallar la ceba tendra, la pastanaga, els ravenets i els cogombrets en trossos molt petits.
    • Trossejar els cogombrets.
  3. Preparació de la vinagreta:
    • En un bol petit, combinar el suc de llimona, la mostassa Dijon, la mostassa normal, el vinagre, l’oli d’oliva, una mica de pebre i sal al gust.
    • Batre bé la vinagreta per emulsionar tots els ingredients i que quedi ben integrada.
  4. Muntatge de l’empedrat de mongetes:
    • Escórrer les mongetes cuites.
    • En un bol gran, combinar les mongetes amb les verdures tallades, les olives negres, els tomàquets cherry i les tàperes.
    • Afegir les llavors de gira-sol i el cebollí picat per sobre de la barreja.
  5. Afegir la vinagreta:
    • Versar la vinagreta preparada.
    • Remenar bé tots els ingredients.
  6. Refrigerar:
    • Tapar i deixar a la nevera fins l’hora de servir.
SamfainaPer 120 persones
Alberginia10 kg
Pebrot vermell10 kg
Tomàquet15 kg
All5 cabeces
Ceba10 kg
Oli d’oliva1 L
Julivert1 manat
Sal200 g
Pebre negre30 g

Procediment:

  1. Preparació de les verdures:
    • Rentar bé l’albergínia i el pebrot vermell. Tallar-los en trossos petits o daus.
    • Pelar els tomàquets i tallar-los en trossos petits o triturar.
    • Pelar l’all i picar-lo finament.
    • Pelar la ceba i tallar-la en trossos.
  2. Sofregit de les verdures:
    • En una paella gran o cassola, escalfar una mica d’oli d’oliva a foc mitjà.
    • Afegir l’all picat i la ceba tallada a la paella i remenar fins que estiguin tendres i translúcides.
  3. Afegir les verdures:
    • Afegir els trossos d’albergínia i pebrot vermell a la paella amb l’all i la ceba.
    • Saltejar les verdures fins que estiguin lleugerament tendres i agafin una mica de color.
  4. Afegir els tomàquets:
    • Afegir els trossos de tomàquet a daus o triturat a la paella amb les altres verdures.
    • Salpebrar al gust.
  5. Cocció de la samfaina:
    • Reduir el foc a mitjà-baix i deixar coure la samfaina fins que les verdures estiguin totalment tendres i s’hagi format una barreja suau i ben integrada. Això pot trigar uns 15-20 minuts aproximadament.
  6. Ajustar i afegir el julivert:
    • Provar la samfaina i ajustar el sabor amb sal i pebre segons el teu gust.
    • Afegir una mica de julivert picat per donar-li un toc fresc i aromàtic.
  7. Servei:
    • La samfaina es pot servir com a guarnició o acompanyament d’altres plats com carn o peix.
    • També es pot servir com a plat principal.
    • Gaudeix d’aquest plat tradicional mediterrani que destaca per la seva simplicitat i gustós sabor de les verdures saltejades en oli d’oliva.

Aquest àpat es va oferir al preu de cost de 3,50€ per persona. Si fas aquestes receptes a casa utilitzant productes de temporada i de proximitat et sortirà aproximadament per aquest preu.

Bon profit!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *