Categories
Notícies de la botiga

Els descomptes de La Feixa

La Feixa és un projecte sense ànim de lucre que no busca generar beneficis, però amb unes despeses associades: lloguer del local, despeses de llum, aigua, connexions, salari de les treballadores, llicències i taxes, adquisició i manteniment de mobiliari, consumibles… Els ingressos per venda dels productes es destinen íntegrament a pagar proveïdores i a cobrir les despeses de la botiga. És per aquest motiu que els productes que pots trobar a botiga porten un recàrrec sobre el preu al que el comprem a les productores i proveïdores, tot i que vetllem perquè els preus que oferim siguin el més assequibles possible. Aquest recàrrec varia segons el tipus de producte al que s’aplica. Així, sobre productes de consum bàsic com poden ser cereals, llegum, ous, hi apliquem un marge baix. També apliquem un recàrrec baix a productes que considerem que cal promocionar de cara a transformar el consum; per exemple, els productes a granel tenen un recàrrec més baix que els envasats. Altres productes porten un recàrrec més elevat, tenint sempre en compte que la seva aplicació no faci que un producte esdevingui prohibitiu pel seu preu. Val a dir que els recàrrecs aplicats estan pensats perquè el màxim de població possible pugui accedir als productes de La Feixa. És un factor en constant revisió i que anirà evolucionant en funció del volum de vendes. A mesura que les vendes vagin incrementant, anirem reduint el recàrrec aplicat als productes (ja que s’espera que les despeses es mantinguin més o menys constants).

Així mateix, a La Feixa no volem llençar menjar.
Segons un estudi del 2012 de l’Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya el malbaratament és de 260.000 tones d’aliments per any, 35 kg per càpita. La major part del malbaratament (58%) es produeix a les llars, el 16% als supermercats, el 12% a l’hosteleria, el 9% al comerç minorista, el 4% als càterings i l’1% als mercats municipals.
A través del consum també volem lluitar contra el malbaratament alimentari. Per això, abans d’haver de llançar un producte que té caducitat pròxima, hi apliquem descomptes. Així, pots arribar a trobar productes amb un descompte entre el 5 i el 15%. Els veuràs fàcilment perquè estan marcats amb un gomet groc, blau o vermell i els trobaràs, en el cas de refrigerats en una zona de la nevera on hi ha productes amb descompte, i en el cas de no refrigerats a les taules que hi ha davant la fruita i la verdura, acompanyats, també de cartellets que indiquen el descompte que se’ls aplica.
Tingues present que, si ets sòcia i compres segons quin producte amb un 15% de descompte, l’estàs adquirint a preu de cost.

Descomptes aplicats a productes de La Feixa

T’enllacem un article d’Opcions sobre l’aprofitament alimentari: L’aprofitament alimentari: un ingredient bàsic en la lluita contra el canvi climàtic.

Categories
Notícies de la botiga Notícies de la cooperativa

Les sòcies de La Feixa que fan torn a botiga

#QuèEstemFent?

Fa dies que, mica a mica, t’hem anat explicant #QuèEstemFent les implicades en els cercles que fan funcionar el projecte de La Feixa. Fins avui, però, no t’hem parlat d’unes persones que també són molt importants perquè tot rutlli. Segur que algun cop dels que has anat a La Feixa hi has vist gent feinejant amunt i avall més enllà de les Root’s. Potser t’has preguntat qui són. Avui volem parlar d’elles, perquè s’ho mereixen. Són les sòcies que fan hores de voluntariat a la botiga i són un d’aquells engranatges sense els quals el projecte seria impossible. Coordinades des del Cercle de Benvinguda i Participació, fan una tasca imprescindible. Són vora 50 persones! (a la foto en surten només algunes).

Aquestes sòcies tenen una organització sensacional: amb grups establerts, torns, coordinadores i una coordinadora extra per anar sumant personal. Depenent del moment en el que entren en joc, les seves mans procedeixen a fer neteja general (cada dilluns, La Feixa no és neta els dimarts per art de màgia!) o a col·locar producte just abans d’obrir, recol·locar gènere, fer de punt d’informació ambulant, assistir a qui ho necessiti o repassar la botiga a darrera hora. Amb tot això de la Covid, s’ocupen també de desinfectar. De netejar i, després, netejar els utensilis de netejar (quin maldecap!). Així mateix, vetllen pel magatzem. Posen ordre, feinegen i possibiliten, amb la seva hora i mitja cada quatre setmanes, que La Feixa sigui com és i pugui funcionar cada dia quan pugem la persiana. I la resta de dies, també!

Categories
Recull de premsa

La Feixa als mitjans. Abril 2021

Aquest mes d’abril alguns mitjans de la comarca del Maresme han parlat de La Feixa.

A continuació pots veure un reportatge de Mataró Audiovisual, llegir l’entrevista que ens van fer a la plataforma alacarta.cat i surtdecasa.cat, i una notícia a xarxanet.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de llegums

Et presentem algunes de les proveïdores de llegums cuits de La Feixa.

La Fresca (Cardedeu, Vallès Oriental) és una cooperativa de consum agroecològic que dona suport a projectes relacionats amb la sobirania alimentària, l’agroecologia i l’economia social i solidària. A més, són un espai de sensibilització i dinamització comunitària, promouen noves iniciatives i fan xarxa amb projectes similars. La Fresca va néixer el 2010 com a cooperativa autogestionada que oferia productes de temporada, ecològics i de proximitat a una vintena de famílies. Més tard, va esdevenir un grup de consum, però el 2017 va decidir flexibilitzar el model i iniciar l’autoservei de fruita i verdura, professionalitzar algunes tasques…). L’any passat van canviar de nom (es deien Cardedeu Autosuficient) i de local, però continuen apostant pels productes i productores ecològiques, per l’autogestió, la participació de les unitats familiars i per l’impuls del col·lectiu de consumidores conscienciades i de membres compromeses amb les activitats organitzades per la cooperativa (sembrades i collites de blat, cigrons, mercats d’intercanvi de roba i objectes, excursions…). 

A La Feixa hi trobaràs les seves conserves de cigrons menuts, llenties pardines i mongetes carai. 

Cal Valls (Vilanova de Bellpuig, Pla d’Urgell) és una empresa familiar que elabora sucs i conserves vegetals ecològics des de 1978. A l’inici dels anys 80 van començar a comercialitzar productes d’horticultura frescos, però el mercat encara no estava preparat. Així, van reorientar el negoci i van començar a elaborar conserves, una pràctica habitual en l’àmbit familiar dels propietaris de Cal Valls. Van acondicionar les instal·lacions de l’empresa i han conservat fins a l’actualitat l’esperit artesanal i de respecte cap al medi ambient. 

Cal Valls està estructurada en 3 àrees: cultiu de la producció agrícola, elaboració dels productes i la seva comercialització (també d’altres com espàrrecs o codony) i la distribució d’altres dels quals en són representants a Catalunya.

La producció agrícola pròpia és íntegrament ecològica i, des de fa anys, també hi apliquen tècniques de la biodinàmica. Les elaboracions són artesanals, es preparen en la temporada que els correspon i s’emmagatzemen. Els residus orgànics generats a Cal Valls es composten i, després, serveixen d’adob per a les finques. Tots els sucs i conserves estan envasats en vidre. 

En l’actualitat, elaboren més de 50 productes i les vendes se centren a Espanya, encara que també exporten a 10 països.

A La Feixa hi trobaràs els seus cigrons i llenties cuits.

Hort del Silenci (Artesa de Segre, la Noguera) és una empresa agrícola amb fort arrelament al territori que acull els productes envasats i elaborats de la Cooperativa d’Artesa de Segre. Aquesta coop es va fundar el 1958 i és un referent del desenvolupament agrari. En l’actualitat, té més de 1.100 sòcies a les comarques de la Noguera, Pallars Jussà, La Segarra, Urgell i l’Alt Urgell i 800 hectàrees certificades on s’hi cultiven llegums, horta i cereals. 

Hort del Silenci posa en valor els productes de qualitat que elaboren i la feina de les persones que hi contribueixen, emmarcats en el territori, amb actuacions respectuoses i responsables per a les persones i la terra que conreen.

Els seus productes estan elaborats amb molta cura, sense additius i mantenint al màxim les seves propietats nutricionals. 

A La Feixa hi trobaràs les seves conserves de cigrons cuits de l’Alta Segarra, cigrons grossos del país, llenties pardines, mongetes fesol i mongetes grans.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de sucs

Et presentem algunes de les proveïdores de sucs de La Feixa.

Els sucs “convencionals” contenen molt de sucre o altres edulcorants poc saludables. Sovint la fruita que utilitzen és de poca qualitat i ruixada, durant el seu cultiu, amb pesticides. A La Feixa hi trobaràs sucs ecològics saludables i boníssims.

Cal Valls (Vilanova de Bellpuig, Pla d’Urgell) és una empresa familiar que elabora sucs i conserves vegetals ecològics des de 1978. A l’inici dels anys 80 van començar a comercialitzar productes d’horticultura frescos, però el mercat encara no estava preparat. Així, van reorientar el negoci i van començar a elaborar conserves, una pràctica habitual en l’àmbit familiar dels propietaris de Cal Valls. Van acondicionar les instal·lacions de l’empresa i han conservat fins a l’actualitat l’esperit artesanal i de respecte cap al medi ambient. 

Cal Valls està estructurada en 3 àrees: cultiu de la producció agrícola, elaboració dels productes i la seva comercialització (també d’altres com espàrrecs o codony) i la distribució d’altres dels quals en són representants a Catalunya.

La producció agrícola pròpia és íntegrament ecològica i, des de fa anys, també hi apliquen tècniques de la biodinàmica. Les elaboracions són artesanals, es preparen en la temporada que els correspon i s’emmagatzemen. Els residus orgànics generats a Cal Valls es composten i, després, serveixen d’adob per a les finques. Tots els sucs i conserves estan envasats en vidre. 

En l’actualitat, elaboren més de 50 productes i les vendes se centren a Espanya, encara que també exporten a 10 països.

A La Feixa hi trobaràs els sucs de poma i la llimonada de Cal Valls!

Casa Amella (Artés, Bages) és una empresa familiar nascuda el 2002 (en un garatge de Castellterçol!) amb la voluntat de contribuir per a una “alimentació més sana, segura, sostenible i amb tots els valors de la dieta mediterrània”.

Els ingredients que fan servir estan acabats de collir per agricultores de confiança i de proximitat i mantenen totes les propietats nutritives i organolèptiques. Així, quan arriben a les instal·lacions de Casa Amella, els renten, els tallen i en menys de 24 hores ja els han cuit al vapor, pelat i envasat. D’aquesta manera, es conserven les seves propietats intactes. No s’hi afegeixen colorants, conservants ni condiments innecessaris. Els sucs de fruita, a més de ser eco, són de proximitat, expremuts i premsats sense afegir-hi res. 

Els seus productes estan envasats en vidre i les tapes no tenen bisfenol A (BPA). També garanteixen que no hi ha creuament amb cap cereal que contingui gluten.

A La Feixa hi trobaràs la seva llimonada, el suc de mandarina, de poma, de taronja, de pera i poma i de préssec i raïm.

Hort del Silenci (Artesa de Segre, la Noguera) és una empresa agrícola amb fort arrelament al territori que acull els productes envasats i elaborats de la Cooperativa d’Artesa de Segre. Aquesta coop es va fundar el 1958 i és un referent del desenvolupament agrari. En l’actualitat, té més de 1.100 sòcies a les comarques de la Noguera, Pallars Jussà, La Segarra, Urgell i l’Alt Urgell i 800 hectàrees certificades on s’hi cultiven llegums, horta i cereals. 

Hort del Silenci posa en valor els productes de qualitat que elaboren i la feina de les persones que hi contribueixen, emmarcats en el territori, amb actuacions respectuoses i responsables per a les persones i la terra que conreen.

Els seus productes estan elaborats amb molta cura, sense additius i mantenint al màxim les seves propietats nutricionals. 

A La Feixa hi trobaràs el suc de pinya, de préssec, de taronja i de poma Golden.

Categories
Notícies de la cooperativa

El Cercle de Transformació i Cultura de La Feixa

#QuèEstemFent?

En català sempre s’ha dit que el nom fa la cosa i és per això que un dels cercles de La Feixa ha canviat de nom. Esborra “d’activitats” del seu cognom, que aquest és el Cercle de Cultura i Transformació. 

De la pluja d’idees de possibles actes i iniciatives inicial del Cercle, en va sortir la consciència que allò que tenim en comú totes les persones que formem part del projecte és l’ànim transformador de La Feixa, la voluntat de tenir incidència en les sòcies i l’entorn; volem anar més enllà d’organitzar un simple acte lúdic o de difusió. Per això, mentre barrinàvem com conjuminar les necessàries iniciatives amb l’actual context, vam veure que tots els actes que hi ha en ment i en projecció tenen aquestes ganes, aquesta voluntat de canvi.

Transformació i també cultura. Perquè és objectiu del Cercle poder convertir La Feixa en un espai de trobada on passin coses, on l’agenda vagi més enllà del mer acte de consum de la unitat, on puguem compartir debats, reflexions, actes, estones, aprenentatges, festes, tasts, tallers o petites mostres culturals sempre amb aquesta mateixa voluntat de reforçar el propòsit transformador. A la botiga, a la plaça o per tot Mataró.

Cercle de Transformació i Cultura de La Feixa

Intercooperar amb altres iniciatives similars o interessants, de la pròpia economia social i cooperativa o de consum transformador, pensar i promoure una agenda també en l’àmbit solidari i de relació amb el territori són altres elements que hi ha sobre la taula del Cercle. 

Per això el canvi de nom. Per adequar-nos més i millor al que volem que sigui i tot el que volem poder fer des de ben aviat.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdora de vinagre

Et presentem la proveïdora de vinagre de La Feixa, Badia Vinagres.

Badia Vinagres (Mollerussa, Lleida) és una empresa familiar de més de 100 anys d’història i 5 generacions dedicades a la producció de vinagres artesans d’altíssima qualitat. 

Agustí Badia selecciona els millors vins i tria personalment cadascuna de les varietats de vi que després transformaran en els vinagres Castell de Gardeny. Badia Vinagres ha establert relacions de confiança i proximitat amb les seves proveïdores de vi amb qui també treballa perquè, any rere any, puguin continuar adaptant-se a les noves tendències i les demandes del mercat.

Els vinagres de Badia uneixen el punt àcid, característica de tots els vinagres, refrescant i alegre, amb els sabors i aromes del vi de què prové, amb clara definició, intensitat i riquesa de matisos.

El seu negoci combina l’experiència artesanal (mètode tradicional de prop de 200 anys d’aplicació) amb la inversió en la tecnologia més puntera. Durant el procés de fermentació, l’alcohol del vi és l’únic que es transforma en vinagre. La resta d’aromes i sabors s’hi mantenen si el mètode utilitzat és lent i delicat. Per això, defugen de sistemes de fermentació industrials i ràpids per elaborar vinagres d’alta producció i pocs matisos organolèptics.

A La Feixa hi trobaràs el seu vinagre de vi negre d’1l, el de poma sense filtrar i el de tota la vida!

Categories
Recull de premsa

La Feixa als mitjans. Març 2021

La setmana passada alguns mitjans locals i de Catalunya van parlar de La Feixa.

Us deixem el reportatge que va fer la Corporació catalana de mitjans Audiovisuals i les entrevistes que ens van fer a l’Ateneu Corporatiu i al programa Ona Maresme de Mataró Audiovisual.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores d’oli

Et presentem les proveïdores d’oli de La Feixa.

La Cooperativa Camp de Cervià (Cervià de les Garrigues, Lleida), fundada el 1914, va néixer amb 6 socis que elaboraven oli en molins particulars, fins que van construir la primera fàbrica proveïda d’una mola cilíndrica i 2 premses hidràuliques. En la seva llarga història, de més de 100 anys, la coop ha tingut també una secció vinícola i d’ametlles. El 1992 es van fusionar les cooperatives de Cervià, Vilosell i Vallclara, es va tancar la secció vinícola i tot el raïm es va porta al Celler Cooperatiu del Vilosell. 

La cooperativa elabora oli d’oliva verge extra afruitat d’arbequina, amb connotacions de fulla i tocs d’ametlla i gust d’oliva fresca amb cos, dens, lleugerament amargant i picant al final. Les seves oliveres jauen en terrasses sobre un sòl argilós i calcari, en un clima continental, d’estius calorosos i hiverns secs i freds. 

La Cooperativa Camp de Cervià (Cervià de les Garrigues, Lleida)

La Cooperativa Baronia de Cabacés (Cabacés, Priorat) va néixer el 1933 de la mà de 51 pagesos que volien elaborar i comercialitzar conjuntament la seva producció, principalment d’olives i raïm. En l’actualitat tenen seccions de fruita seca, de crèdit, subministraments, una agrobotiga i el molí d’oli (que representa el 90% de la facturació anual). El 95% de la producció és de varietat arbequina i, el 5% restant, de les varietats de rojal i morrut, entre d’altres.

Les oliveres de la coop són majoritàriament centenàries i se situen en un territori de difícil mecanització, en petites finques familiars, algunes situades dins el Parc Natural de la Serra del Montsant. El procés de producció es controla curosament i tota la maquinària (dipòsits d’emmagatzematge, conduccions, etc.) està fabricada amb materials que garanteixen l’obtenció de la màxima qualitat i una bona conservació del producte. Al camp, els agricultors de la Baronia de Cabacés compten amb el suport tècnic dels professionals de l’Institut de Recerca Tecnològica Alimentària (IRTA) i de l’Associació Defensa Vegetal (ADV) i, actualment, utilitzen tècniques respectuoses amb el medi ambient per llaurar i segar.

La Cooperativa forma part de la Denominació d’Origen Protegida Siurana, organisme que treballa per controlar, garantir i certificar la qualitat dels nostres olis. L’oli de la coop també ha rebut diversos premis i s’exporta a països com els EUA, Alemanya, Holanda i França.

L’Àvia Clementina (Sant Miquel de la Vall, Pallars Jussà) va néixer el 1988 elaborant i envasant mel i oli d’oliva de primera premsada en fred. Més tard, s’hi van incorporar el pol·len, la gelea reial, la cera, el safrà, les beines de vainilla o el tomàquet. L’Àvia Clementina sempre envasa en fred i a mà perquè es mantinguin totes les qualitats naturals dels productes.

Treballen conservant la tradició dels productes de la Vall, elaborant-los de manera artesana al 100% per tal que arribin a les persones consumidores amb el seu gust natural. A La Feixa hi trobaràs el seu oli d’oliva extra verge de primera pressió en fred provinent d’oliveres centenàries autòctones de la zona i de les varietats Cornicabra, Massanell i Negral, de color més groc, de gust intens i de baixa acidesa.

L’Àvia Clementina (Sant Miquel de la Vall, Pallars Jussà)

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Distribuïdores: QuèViure

Com bé saps, a La Feixa hem apostat, sempre que ha estat possible, per aliments i productes que elaboren petites productores. D’aquesta manera, donem suport al seu projecte i a l’economia del territori, els agraïm l’esforç i posem el nostre gra de sorra a la sostenibilitat econòmica del seu negoci. A més, consumim productes de qualitat i cuidats des de l’inici de la seva elaboració. Tanmateix, hi ha empreses que no volen o no poden ocupar-se de la tasca de distribució (és una feinada!). Així doncs, i seguint els valors de LF, comprem els seus productes a través de petites distribuïdores socials com Quèviure. La vols conèixer? 

Foto: QuèViure.

Quèviure Distribuïdora de Mercat Social (L’Hospitalet de Llobregat, Baix Llobregat) és una cooperativa sense ànim de lucre que va néixer l’any 2013 al barri de Sants de Barcelona. El seu objectiu és ser un punt de trobada entre consumidores i productores, donar suport a la creació de noves formes de consum cooperatiu i assegurar la viabilitat i sostenibilitat dels projectes existents (assessorament i acompanyament de grups i cooperatives de consum). 

Equip QuèViure. Foto: QuèViure

La cooperativa entén la distribució com un fet facilitador, vol ser un intermediari just, contribuir a la sostenibilitat del camp i garantir l’accés a una alimentació responsable i informada per a totes les persones, dins dels principis de l’economia social. Creu en l’autoorganització i l’autogestió per a un consum conscient i responsable i vol que totes les persones puguin accedir a una alimentació ecològica i de proximitat. 

Així, distribueix productes ecològics i en prioritza la proximitat. Busca productes que garanteixin criteris mediambientals i sobretot socials. Per això aposta per segells de Comerç Just i petites produccions. 

Quèviure ens acosta productes tan diversos com quinoa, fideus, bonítol i sardines, cafè, cacau, alguns condiments, galetes, frankfurts i hamburgueses vegetals, llets infantils, panela i crema de garrofa bonííííssima, entre d’altres.