Categories
Recull de premsa

“El supermercat cooperatiu La Feixa fa una crida a la ciutadania a fer-se’n sòcia”

Pots llegir l’article sencer del 8 de juny de 2020 a El Tot Mataró al següent enllaç: El supermercat cooperatiu La Feixa fa una crida a la ciutadania a fer-se’n sòcia

Categories
Recull de premsa

Amb altres companyes, La Feixa a El País

Judit Quintana Lliró ha publicat, el 4 de juny de 2020, un article a La Tribuna de El País amb propostes per fer un canvi en els hàbits de consum donant suport a la producció local i de proximitat.
Hi fa referència a diversos projectes, alguns en funcionament i d’altres en creació, de supermercats cooperatius com, entre d’altres, Food Coop Barcelona, Super Coop Manresa, L’Artiga (Olot), La Osa Coop (Madrid), El Rodal (Sabadell), i La Feixa.

Pots llegir l’article clicant el següent enllaç:

La nueva cesta de la compra ya está aquí: cómo llenarla con lo más local, sano y sostenible. Algunas propuestas para fortalecer las redes de consumo agroecológico en la era del post-confinamiento

Categories
Notícies

120 Gràcies!

Ja som 120 sòcies i socis que hem cregut en el projecte!!

Totes les persones que portem mesos treballant per definir el projecte del primer supermercat cooperatiu de Mataró, La Feixa, estem molt contentes i agraïdes per l’acollida que ha tingut la proposta. En un mes i mig hem arribat al mínim nombre de sòcies necessàries perquè el projecte comenci a ser viable. Gràcies a totes les sòcies i socis que heu confiat en La Feixa i ja en formeu part. No ens aturem aquí, però.

La Feixa tot just comença a caminar. Som, de moment, 120 unitats de consum que volem canviar el nostre model de consum perquè aquest esdevingui just i conscient, i el portem a terme de forma cooperativa i participativa.

La feina, però, no ha acabat. Seguim treballant per fer de La Feixa una realitat, buscant el finançament necessari i (avaladores socials pel crèdit demanat a Coop57 i persones que subscriguin els títols participatius emesos per La Feixa), definint les productores a qui consumirem els productes que generen, acabant de localitzar el local, i continuant fent créixer el projecte amb més sòcies. Quantes més siguem, més viable serà el projecte. Així, farem que el consum de productes ecològics i de proximitat deixi de ser el privilegi d’unes quantes.

Categories
Recull de premsa

La Feixa en temps de Covid-19 a “El Mirador”

Dimarts 12 de maig, ens han entrevistat al programa “El Mirador” de Mataró Audiovisual per saber com encarem l’evolució i desenvolupament del projecte en temps de Covid-19. Tomeu Gomila, membre del Grup Impulsor de La Feixa, ha respost les preguntes de Pep Andreu.

Escolta’ls!

Categories
Recull de premsa

“Supermercats cooperatius: la democratització del consum just i sostenible”

Pots llegir l’article sencer publicat a la revista Nexe l’1 de maig de 2020 al següent enllaç:
“Supermercats cooperatius: la democratització del consum just i sostenible”.

Categories
Notícies

Qui fou Joan Peiró?

Hem detectat que les dades de mostra del formulari d’alta de sòcies han generat confusió. Per això les hem modificat i volem aclarir qui va ser Joan Peiró, la persona que utilitzàvem com a mostra de com omplir els camps del formulari.

Tal i com expliquen les entrades biogràfiques de la pàgina web dedicada a Joan Peiró i Belis de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i de la Viquipèdia, Joan Peiró va néixer a Sants, Barcelona el 1887. Fou obrer del vidre i sindicalista anarquista, secretari general de la CNT els anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola. Va morir afusellat per les autoritats franquistes l’any 1942 a Paterna.

“Com a sindicalista es va esforçar per definir el contingut ideològic de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i de la seva actuació sindical. Peiró va iniciar la seva vida militant al barri barceloní de La Bordeta l’any 1906 en afiliar-se a la Unió Obrera de Treballadors del Vidre. Va ser un dels reorganitzadors de la Federació Espanyola de Vidriers i Cristallers (1915) i de la federació local de societats obreres de Badalona, i va dirigir els òrgans de premsa de les dues organitzacions: ‘El Vidrio’ (1917-1920) i ‘Colmena Obrera’ (1915-1920)”.

Referent del cooperativisme mataroní

L’any 1923 va aterrar “a Mataró, on va impulsar la Cooperativa del Vidre, el popular Forn del Vidre […]. Va arribar a ser-ne director i va elaborar, amb cinc cooperativistes més, els primers estatuts socials de Cristalleries de Mataró, cooperativa obrera, un document capdavanter a l’època. […]
Immediatament després de la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936, Peiró, va formar part, com a vicepresident, del Comitè Local Antifeixista de Mataró”. 

” […] Acabada la guerra, es va exiliar a França on es va incorporar a la Junta d’Auxili als Republicans Espanyols (JARE).

L’any 1940, la policia francesa el va detenir i el lliurà a la Gestapo que, finalment, el va fer a mans de les autoritats espanyoles. Empresonat a València, va ser executat a Paterna el 24 de juliol de 1942, després d’un judici sumari i de negar-se a acceptar les ofertes de col·laboració amb els sindicats verticals del règim franquista”.


Fonts:
Biografia – Joan Peiró [en línia] <http://www.cooperadorsdemataro.coop/joanpeiro/biografia/> [consulta: 06/04/2020]

Joan Peiró i Belis – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure [en línia] < https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Peir%C3%B3_i_Belis > [consulta: 06/04/2020]

Categories
Notícies

Punts d’informació virtuals de La Feixa

Si et queden dubtes, posem al teu abast dos canals de comunicació amb La Feixa:

Un punt d’informació virtual. El 2n i el 4t divendres de cada mes mentre duri el confinament, t’hi podràs connectar de 18h a 20h i hi trobaràs una persona del Grup Impulsor i/o les Comissions que estan treballant en el projecte.

Les sessions informatives que hi ha programades perquè puguis fer les preguntes que necessitis resoldre seran:

Divendres 12 de juny.
Divendres 26 de juny.

– Sessions passades:
Divendres 10 d’abril.
Divendres 24 d’abril.
Divendres 8 de maig.
Divendres 22 de maig.

Quan acabi el confinament, i fins que no obrim el supermercat, també ens podràs trobar el 2n i 4t divendres de cada mes, de 18h a 20h, al Cafè de Mar (al carrer Sta. Rita núm 1 de Mataró).

L’adreça de correu electrònic info@lafeixa.cat, on pots escriure’ns. Et respondrem qualsevol dubte que pugui tenir sobre el projecte.

Categories
Notícies

Ja tenim la nova imatge de La Feixa

Elena Ortega, autora del logotip de La Feixa

L’autora del logotip és l’Elena Ortega. Dissenyadora i il·lustradora, ha desenvolupat projectes artístics en diversos àmbits, fent estades a l’estranger i al Coworking de Can Fugarolas: serigrafia, disseny gràfic, d’estampats i actualment, explorant el món de la ceràmica.

Categories
Valors

Les connotacions socials del llenguatge

Des de la Feixa, com a cooperativa de consum responsable i sostenible que aposta per una transformació social, donem molta importància a l’ús del llenguatge, ja que aquest és un reflex de la societat en què vivim i reflecteix actituds, comportaments i valors. 

El llenguatge no és un mer vehicle del pensament sinó que juga un paper essencial en la seva elaboració. És una eina que vehicula el pensament, organitzant-lo, i que incorpora creences, valors, prejudicis i estereotips, reflectint les actituds i comportaments de la societat que el crea i l’utilitza. 

L’ús del masculí com a genèric universal no és casual, forma part d’una cultura androcèntrica que ha predominat al llarg dels segles. Situa a l’home com a centre de tot i  invisibilitza les dones. Aquest ús es manté en bona mesura per inèrcia, perquè s’usa inconscientment, perquè sempre s’ha fet.

El llenguatge projecta imatges i ajuda a perpetuar la visió androcèntrica del món. La culpa no és de l’idioma sinó del context patriarcal en què vivim. 

“El llenguatge serveis de suport al sistema; no podria haver-se desenvolupat el patriarcat al llarg de tots aquests segles sense comptar amb l’eina del llenguatge”

Mercedes Bengoechea Bartolomé

L’existència de les dones ha de ser nombrada amb el reconeixement i valoració del seu paper, tant en la vida privada com en la pública. És per aquest motiu que apostem per un llenguatge inclusiu i volem ser curoses a l’hora d’escollir les paraules amb què ens comuniquem, utilitzant genèrics neutres, epicens*, desdoblaments i totes les eines que tinguem a l’abast per a no invisibilitzar a les dones.  

“Allò que no es mostra no existeix” 

George Steiner

El llenguatge es relaciona amb el nostre pensament i es forma en una societat determinada. Introduir canvis en qualsevol d’ells (llenguatge, pensament, societat) comportarà canvis en els altres dos.

No es tracta d’eliminar els genèrics masculins ni de tancar-nos en un únic model, sinó de mostrar que hi ha prou riquesa lingüística com per fer servir diferents opcions. Es tracta d’ampliar la nostra manera de parlar i enriquir-la.

El llenguatge no és quelcom estàtic, sinó dinàmic, i va evolucionant amb la societat, sent alhora un element transformador d’aquesta. 

La masculinització s’automatitza, per feminitzar t’hi has d’esforçar.

La resistència al canvi és més social que lingüística.

*epicens: paraula que s’usa indistintament per a ell i per a ella (quan no és genèric, com professorat). Ex: estudiant/esportista

Categories
Recull de premsa

La Feixa als mitjans. Setmana del 9 de març

Aquesta setmana que just acaba, alguns mitjans locals i de la comarca del Maresme han parlat de La Feixa.

Dissabte 14 s’havia de fer l’acte de presentació i fundació de La Feixa; finalment, però, i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, les persones que estem tirant endavant el projecte hem decidit ajornar-lo.

Us deixem les entrevistes que ens han fet a l’Informatiu Migdia de Ràdio Arenys, al programa Ona Maresme de Mataró Audiovisual i a l’edició del 12 de març del programa Mataró al Dia de Mataró Audiovisual.