La Feixa ja és una realitat: el supermercat cooperatiu de Mataró ja ha obert

Fotografia de Berta Mundó.

Des del passat 9 de desembre, entre totes transformem el consum

La Feixa ja és una realitat. El passat dimecres 9 de desembre, el projecte d’un supermercat cooperatiu de Mataró es va convertir en el primer d’obrir del Maresme, anticipant una nova onada de projectes sorgits els darrers temps que fomenten la voluntat de les seves membres d’empoder-se com a consumidores. La primera setmana ha estat un no parar de rebre compradores, tant sòcies com no sòcies, ja que cal recordar que la botiga està oberta per a tothom. Més d’un any després de l’inici del projecte, aquest veu la llum de totes totes.

Transformem el consum. Aquest és l’eslògan de la Feixa, el supermercat cooperatiu que ha obert amb més de 200 sòcies i amb aquest ànim transformador. Després de mesos de preparació, el procés de finançament col·lectiu fet a través de Coop57 i la suma de sòcies, el local situat a la Plaça de la Muralla de Mataró, a la zona de Can Xammar, ja obre en ple horari comercial. S’hi pot trobar producte de proveïdores seleccionats en base a una sèrie de criteris com és que siguin ecològics, de proximitat o comerç just, que incorporin la responsabilitat social i integradora, l’ètica, la petita escala o l’assumpció de compromisos d’arrel agroalimentària. Consumir menys i consumir millor seria un bon resum. Tots els detalls, productes o enfocaments del supermercat són fruit del debat dels diferents cercles amb els que s’organitza la Feixa. Totes les sòcies decideixen com serà la botiga.

La Feixa prové del canvi d’escala de dues cooperatives de consum mataronines, l’Estrella i l’Ecopirativa que van decidir tirar endavant el projecte. Aquest  va rebre l’Ajut Pepa Maca de l’Ateneu Cooperatiu del Maresme. A partir d’aquestes experiències i de la captació de sòcies feta en plena pandèmia (un èxit, camí de les 300 persones), Mataró se significa al mapa cooperatiu impulsant un model de consum altament compromès amb principis d’ètica ecològica, comunitària i social. 

Participar i opinar és importantíssim

La Feixa és el projecte de les seves sòcies que, des del primer dia i la primera compra, tenen la paraula. Per això durant aquestes primeres setmanes és molt important participar i opinar, enriquint l’experiència i la valoració del que és la nova botiga de la Plaça de la Muralla. Així el projecte va creixent amb més aportacions i nous enfocaments. Igualment, s’ha engegat una campanya de presentació a les xarxes socials en les que es demana a les persones que hi compren que comparteixin fotografies amb l’etiqueta #josocdelafeixa.

Un moment d’extensió i xarxa

La Feixa ha nascut a Mataró, ciutat on el moviment cooperatiu i l’economia social i solidària ha tingut un gran pes històric, precisament en un moment en el que s’estan gestant projectes similars en el sentit d’estendre el model de supermercats cooperatius i de canvi de model de consum. Manresa, Barcelona, Mallorca o Madrid, per posar alguns exemples, estan en ple procés d’obertura de projectes similars. A altres llocs com Sants, Terrassa, Sabadell o Granollers hi ha projectes de diferent escala però que parteixen també de l’organització cooperativa per organitzar el consum col·lectiu.

Precisament, el treball en xarxa i d’intercooperació amb aquestes i amb altres iniciatives cooperatives al voltant del consum és un altre dels eixos de treball amb els quals, des de la Feixa, es vol aprofundir per estendre i fer créixer la consciència sobre el propi consum just en un any en el que el context Covid-19 ha situat aquest tema al centre d’atenció. 

Per a més informació i altres necessitats:

comunicacio@lafeixa3.local

Fotografia: Berta Mundó

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *