Qui fou Joan Peiró?

Joan Peiró Belis

Hem detectat que les dades de mostra del formulari d’alta de sòcies han generat confusió. Per això les hem modificat i volem aclarir qui va ser Joan Peiró, la persona que utilitzàvem com a mostra de com omplir els camps del formulari.

Tal i com expliquen les entrades biogràfiques de la pàgina web dedicada a Joan Peiró i Belis de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i de la Viquipèdia, Joan Peiró va néixer a Sants, Barcelona el 1887. Fou obrer del vidre i sindicalista anarquista, secretari general de la CNT els anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola. Va morir afusellat per les autoritats franquistes l’any 1942 a Paterna.

“Com a sindicalista es va esforçar per definir el contingut ideològic de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i de la seva actuació sindical. Peiró va iniciar la seva vida militant al barri barceloní de La Bordeta l’any 1906 en afiliar-se a la Unió Obrera de Treballadors del Vidre. Va ser un dels reorganitzadors de la Federació Espanyola de Vidriers i Cristallers (1915) i de la federació local de societats obreres de Badalona, i va dirigir els òrgans de premsa de les dues organitzacions: ‘El Vidrio’ (1917-1920) i ‘Colmena Obrera’ (1915-1920)”.

Referent del cooperativisme mataroní

L’any 1923 va aterrar “a Mataró, on va impulsar la Cooperativa del Vidre, el popular Forn del Vidre […]. Va arribar a ser-ne director i va elaborar, amb cinc cooperativistes més, els primers estatuts socials de Cristalleries de Mataró, cooperativa obrera, un document capdavanter a l’època. […]
Immediatament després de la rebel·lió militar del 18 de juliol de 1936, Peiró, va formar part, com a vicepresident, del Comitè Local Antifeixista de Mataró”. 

” […] Acabada la guerra, es va exiliar a França on es va incorporar a la Junta d’Auxili als Republicans Espanyols (JARE).

L’any 1940, la policia francesa el va detenir i el lliurà a la Gestapo que, finalment, el va fer a mans de les autoritats espanyoles. Empresonat a València, va ser executat a Paterna el 24 de juliol de 1942, després d’un judici sumari i de negar-se a acceptar les ofertes de col·laboració amb els sindicats verticals del règim franquista”.


Fonts:
Biografia – Joan Peiró [en línia] <http://www.cooperadorsdemataro.coop/joanpeiro/biografia/> [consulta: 06/04/2020]

Joan Peiró i Belis – Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure [en línia] < https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Peir%C3%B3_i_Belis > [consulta: 06/04/2020]

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *