Maig intercultural a Les Santes Escorxador

Maig intercultural Les Santes Escorxador 2023

El dissabte 20 de maig vam participar al Maig Intercultural preparant menjar Llatinoamèrica per 100 persones gràcies a la col•laboració de la Comunitat Auto Finançada de dones migrants del Maresme.

Hi va haver una xerrada sobre com els menús dels menjadors escolars són un espai per a la inclusió.

I tot dinant vam gaudir d’un concert de la Pía Sommer amb Maya de guitarra i Serrano als vents.

Maig intercultural Les Santes Escorxador 2023
Maig intercultural Les Santes Escorxador 2023

El menú constava d’una amanida de quinoa amb fruita seca, crema de carbassó i un batut de maduixes.

Amanida de quinoaPer 120 persones
Quinoa5 kg
Canonge3 kg
Rúcula300 g
Escarola2 unitats
Api1,5 kg
Pastanaga1,5 kg
Alvocat6 kg
Tomàquet cirera1 kg
Olives800 g
Col llombarda3 kg
Cacauets salats1 kg
Nous pelades1 kg
Llavors de gira-sol1 kg
Formatge vegà1 kg
Julivert500 g
Oli d’oliva2 litres
Vinagre de vi blanc500 ml
Mostassa200 g
Sal400 g

Procediment:

  1. Cocció de la quinoa:
    • Rentar bé la quinoa en aigua abundant.
    • En una cassola, posar la quinoa i cobrir-la amb aigua.
    • Portar l’aigua a ebullició, reduir el foc i deixar coure la quinoa durant uns 15 minuts.
    • Escórrer la quinoa i deixar refredar completament.
  2. Preparació de l’amanida:
    • En un bol gran, combinar la canonge, la rúcula, l’escarola, l’api tallat a rodanxes fines, la pastanaga ratllada, els tomàquets cirera tallats per la meitat i la col llombarda en tires fines.
    • Afegir la quinoa cuita a la barreja d’amanida i remenar bé per combinar-ho tot.
  3. Saltejat de fruita seca:
    • En una paella al foc, afegir els cacauets, les nous i les llavors de gira-sol.
    • Saltejar la fruita seca fins que estigui torrada i aromàtica. Remenar de tant en tant per assegurar-se que no es cremi.
    • Retirar la fruita seca de la paella i deixar refredar.
  4. Preparació de la vinagreta:
    • En un pot petit, combinar l’oli d’oliva, el vinagre de vi blanc, la mostassa i una mica de sal.
    • Tritura amb una batedora de mà per emulsionar tots els ingredients fins que la vinagreta estigui ben combinada.
  5. Muntatge de l’amanida:
    • Aboca la vinagreta sobre l’amanida de quinoa i verdures i remena suaument per cobrir tots els ingredients amb la vinagreta.
  6. Decoració:
    • Afegir les olives, el formatge vegà desfet i el julivert picat per sobre de l’amanida.
    • Afegir la fruita seca saltejada al final per aportar un toc cruixent i aromàtic.
Crema de carbassóPer 120 persones
Carbassó12 kg
Oli d’oliva1 litre
Aigua25 litres
Sal400g

Procediment:

  1. Preparació dels carbassons:
    • Rentar bé els carbassons per eliminar la brutícia externa.
    • Retirar les extremitats dels carbassons i tallar-los en trossos petits o rodanxes.
  2. Cocció dels carbassons:
    • En una olla gran, afegir una mica d’oli d’oliva i escalfar-lo a foc mitjà.
    • Afegir els trossos de carbassó i remenar.
    • Saltejar els carbassons durant uns minuts perquè agafin una mica de color.
  3. Afegir aigua i sal:
    • Cobrir els carbassons amb aigua suficient perquè estiguin submergits.
    • Afegir sal.
    • Portar l’aigua a ebullició i després reduir el foc a baix.
  4. Cocció dels carbassons:
    • Deixar coure els carbassons fins que estiguin tendres i es puguin trencar fàcilment amb una forquilla.
    • Això pot trigar aproximadament uns 15-20 minuts.
  5. Triturar la crema:
    • Un cop els carbassons estiguin cuits, treure l’olla del foc.
    • Utilitzar una batedora de mà o un robot de cuina per triturar la crema fins a obtenir una textura suau i homogènia.
    • Si és massa espessa, pots afegir una mica d’aigua calenta per aconseguir la consistència desitjada.
  6. Ajustar el sabor:
    • Provar la crema de carbassó i ajustar la sal segons el teu gust.
Batut de maduixesPer 120 persones
Maduixes5 kg
Plàtan5 kg
Remolatxa2,5 kg
Poma1 kg
Llimona2 kg
Dàtils200 g
Nous200 g
Aigua20 litres

Procediment:

  1. Preparació de les maduixes i altres fruites:
    • Rentar bé les maduixes i treure les fulles.
    • Pelar el plàtan i tallar-lo en trossos.
    • Coure durant uns 30 minuts la remolatxa. Un cop freda, pelar la remolatxa i tallar-la en trossos més petits.
    • Pelar la poma, treure-li el cor i tallar-la en trossos.
  2. Preparació dels altres ingredients:
    • Exprimir el suc de la llimona.
    • Treure els pinols dels dàtils.
  3. Combinació dels ingredients:
    • En una batedora o licuadora, afegir les maduixes, el plàtan, la remolatxa, la poma, el suc de llimona, els dàtils i les nous.
    • Afegir una mica d’aigua per començar i ajustar la quantitat segons la consistència desitjada.
    • Triturar tots els ingredients fins a obtenir una mescla suau i homogènia. Si és massa espès, pots afegir més aigua.
  4. Provar i ajustar el sabor:
    • Provar el batut de maduixes i ajustar el sabor segons les teves preferències. Si desitges un toc més dolç, pots afegir una mica de sucre o mel.

Aquest àpat es va oferir al preu de cost de 3,50€ per persona. Si fas aquestes receptes a casa utilitzant productes de temporada i de proximitat et sortirà aproximadament per aquest preu.

Bon profit!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *