FEM Mataró 2030

Cuina ecològica popular i col·lectiva per la cohesió social: combatem la malnutrició, el malbaratament alimentari, la soledat, la inflació, la crisi energètica i el canvi climàtic.

Sin titulo 3@2x

A través d’11 esdeveniments repartits per tots els barris de Mataró, volem posar en pràctica la cuina comunitària ecològica i de proximitat. Aquest projecte vol donar resposta a la crisi climàtica i energètica que afecta especialment el sistema agroalimentari imperant actualment. Donat el gran increment del cost de l’energia i en conseqüència dels preus dels aliments que consumim, volem aplicar solucions col·laboratives i innovadores a nivell social per tal d’adaptar-nos a i mitigar els efectes del canvi climàtic. A través d’un element tant important com oblidat actualment com és la cuina, aquest projecte es presenta com una proposta cohesionadora que per una banda busca millorar els nivells de salut mental i física de les persones i, a la vegada, sensibilitzar sobre el nostre entorn agrícola i natural i el seu teixit associatiu i cooperatiu.

Tanmateix, les 11 activitats culinàries les volem interconnectar amb 11 experiències agroecològiques en l’entorn de les Cinc Sènies, apropant així el món rural i agrícola a la ciutadania urbana de Mataró. Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania envers el medi natural que ens alimenta durem a terme durant aquest 2023 una sèrie d’experiències eminentment pràctiques, articulades a través de jornades de voluntariat en diferents espais agrícoles de la ciutat i implicant a diferents agents de la ciutat (associacions, cooperatives, ciutadania i altres iniciatives de caràcter social i/o cultural).

Aquest projecte de cuina col·lectiva neix per donar resposta a reptes importants de la ciutat: enfortiment de la cohesió social i de la convivència als barris, impuls cap a la sobirania alimentària així com del comerç de proximitat i de la pagesia local tot promovent l’empoderament comunitari i participació activa de la ciutadania i reconeixem la diversitat cultural de Mataró.

Quins objectius persegueix el projecte?

Hem decidit explicar la motivació d’aquest projecte a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

 • (1) Posar fi a la pobresa: dades del 2021 demostren que les bosses de pobresa han augmentat en els darrers 20 anys i que Mataró té uns nivells de pobresa superiors als de la mitjana del Maresme. Més del 10% de la població té ingressos inferiors als 5.000 €. És per això que pretenem que aquest projecte sigui una eina de divulgació pràctica de la cuina col·lectiva popular, ecològica, sostenible i de proximitat que permeti a les persones amb menys recursos econòmics trobar maneres barates, creatives, comunitàries, cohesionadores i saludables de cuinar i alimentar-se. Totes les receptes resultants del projecte seran compartides per a que tota la ciutadania les pugui replicar.
 • (2) Fam i seguretat alimentària: a través de la democratització i la divulgació empírica de la cuina d’aliments saludables, ecològics i de proximitat d’una manera col·lectiva i popular afavorirem que moltes persones de Mataró coneguin alternatives al menjar processat i ultra-processat que tant malmet el nostre entorn natural com la salut de les persones. Volem recuperar la popularització de la cuina de temporada, aprofitant els productes de proximitat que abunden en els nostres camps i que cultiven els nostres productors. Aquest projecte parteix de la premissa que els nostres aliments són la nostra millor medicina i que hem d’aturar tan aviat com sigui possible la malnutrició i obesitat creixent a la nostra societat que emmalalteix a través d’una dieta carregada de calories però mancada dels nutrients necessaris per mantenir un cos sa.
 • (3) Salut: mitjançant la cohesió social i la millora de la convivència que necessàriament comporta el fet de cuinar col·lectivament pretenem enfortir les xarxes veïnals i, en conseqüència, la salut emocional i mental. A través de la ingesta d’aliments saludables i no processats volem potenciar i divulgar com és d’important alimentar-se amb aliments reals per tal de mantenir una salut corporal òptima. Durant les sortides i jornades que farem a finques agrícoles de les Cinc Sènies pretenem que les persones es connectin amb el seu entorn natural directe, un element bàsic per tota salut vista amb una mirada integral.
 • (4) Educació: les 11 sessions de cuina col·lectiva quedaran documentades amb les respectives receptes, quantitats, processos i preus. Aquest coneixement permetrà a moltes persones obrir una finestra a un altre tipus de relació amb la cuina i podran conèixer experiències pràctiques de com és d’accessible cuinar de manera col·lectiva aliments ecològics i saludables. A cada sessió gastronòmica hi haurà ponències sobre alimentació saludable i de proximitat i la seva importància en les seves dimensions socials, energètica, social, econòmica, cultural i laboral. També amb les jornades de treball comunitari i de sensibilització a les finques agrícoles moltes persones podran rebre coneixements pràctics de l’entorn rural que podran integrar en les seves rutines.
 • (5) Empoderament de la dona: seran dones amb coneixements gastronòmics i culinaris amb qui dinamitzarem i farem les 11 sessions de cuina col·lectiva. En cada esdeveniment participaran dones cuineres que ens mostraran receptes dels seus territoris d’origen. De la mateixa manera seran partícips de la gestió i organització dels actes així com participants de les ponències.
 • (6) Aigua i sanejament: essent la indústria càrnia una de les principals consumidores d’aigua a escala global així com una font important de la seva contaminació a través de la filtració dels purins i d’agroquímics emprats en el cultiu de la pastura pel bestiar, totes les receptes seran exclusivament vegetarianes. Volem compartir amb les persones com una altra manera d’alimentar-se i cuinar és possible mentre que reduïm la quantitat d’aigua utilitzada. D’altra banda, durem a terme una jornada de voluntariat on visitarem i farem un taller pràctic en una bassa agrícola naturalitzada, la qual funciona com a purificador d’aigua i entendrem com són d’important les plantes per la filtració i oxigenació dels nostres sistemes aquàtics.
 • (7) Energia: la cuina vegetariana, de proximitat i col·lectiva consumeix molta menys energia que la cuina basada en carn, productes làctics, processats, refrigerats en llargues cadenes de distribució, logística i emmagatzematge. A través del consum i utilització d’aliments que tenim a escassos quilòmetres i que no necessiten pràcticament refrigeració contribuirem a la reducció dràstica del consum energètic de la nostra alimentació. Cal recordar que el sistema alimentari és la principal causa de la petjada ecològica a Espanya, suposant fins a un 50% d’aquesta, superant així sectors com l’habitatge o la mobilitat.
 • (8) Creixement econòmic: aproximadament el 70% dels aliments que es consumeixen a Catalunya són importats. Tot i tenir un clima i un territori que produeix tot tipus d’aliments (llegums, cereals, oli, fruita, verdures) la pagesia i el sector agrícola no para de retrocedir a ritmes preocupants. Si volem potenciar i protegir el sector agrícola i volem generar llocs de treball de qualitat cal potenciar el consum de proximitat i de temporada. A través de l’ús d’aliments de proximitat promocionarem la nostra pagesia i posarem en valor la cultura agroecològica. Pensem que les cuines col·lectives (així com els obradors comunitaris) són una oportunitat important per generar llocs de treballs, ja que ara per ara pràcticament no n’hi ha, a excepció dels menjadors de les escoles, hospitals, residències de gent gran o grans empreses (les quals representen una minoria respecte del conjunt del teixit empresarial de la ciutat).
 • (10) Reduir les desigualtats: són els sectors més desfavorits de la nostra ciutat els que més pateixen les conseqüències d’una alimentació poc saludable i cada vegada més cara a causa de la inflació. La cuina col·lectiva i popular, tan comú a cultures llatinoamericanes i africanes, és una manera de democratitzar l’accés a una alimentació saludable i de qualitat, així com serveix de cohesionador social creant teixit associatiu. Per combatre el discurs que el menjar saludable i ecològic és car i elitista cal tornar a fórmules comunitàries i sostenibles que demostren que a través de les cuines col·lectives es pot reduir molt el preu final que suposen els nostres àpats. La nostra experiència ens diu que sense aplicar el factor del treball remunerat, actualment es pot obtenir un plat de menjar ric a escala nutritiva i saludable per les persones i el medi-ambient per menys d’un euro, així com un menú complet per menys de tres euros. Tot passa per la cuina d’aprofitament, de temporada, vegetariana i col·lectiva, ja que els processos són molt més eficients i entren en joc les economies d’escala.
 • (11) Producció i consum sostenible: els aliments emprats en els 11 esdeveniments de cuina col·lectiva i ecològica seran de proximitat i de temporada. Un alt percentatge de les verdures que farem servir seran de Mataró, mentre que altres aliments tal com els cereals, olis i fruits secs seran d’altres parts de Catalunya. Els aliments cuinats seran de cultiu ecològic i d’origen vegetal.
 • (13) Canvi climàtic: Com s’ha mencionat al punt 7, l’alimentació representa més del 50% de la petjada ecològica d’Espanya. És per això que considerem que és indispensable transformar l’alimentació i les seves dimensions socials, culturals, econòmiques, logístiques, energètiques i laborals. Si volem reduir les emissions de CO₂, principal causa de l’escalfament global i del canvi climàtic, cal necessàriament modificar patrons d’alimentació: reducció dràstica del consum de productes d’origen animal, làctics, processats i ultra-processats que són productes altament demandants d’energia fòssil per la seva elaboració, conservació, distribució i consum. Si la societat té alguna manera pràctica d’adaptar-se i mitigar el canvi climàtic diàriament és aquesta la cuina i la manera com ens alimentem.
 • (15) Diversitat biològica: volem difondre la importància que tenen els entorns rurals en la gestió, preservació i conservació de la biodiversitat. A les Cinc Sènies farem un taller d’identificació de plantes salvatges comestibles, les quals es troben en abundància en els marges dels camins, però que són poc conegudes entre la població. Aprendrem a reconèixer també les varietats de llegums i cereals que tenim a Catalunya. Convidarem també a iniciatives que vetllen per la recuperació i divulgació de llavors recuperades de diferents indrets de Catalunya.
 • (16) Pau i justícia: a través de la cuina col·lectiva i popular volem fomentar la convivència entre els veïns dels nostres barris. Per tal de facilitar la incorporació de nous veïns i veïnes així com persones migrades en les dinàmiques veïnals i en els teixits associatius dels barris de Mataró creiem que cal trobar dinàmiques cohesionadores, plaents i relaxades tal com és la cuina i seure al voltant d’una taula. I no només això, els 11 esdeveniments seran en els 11 barris de Mataró, i aquests esdeveniments estaran orientats a destacar i reconèixer la cultura dels nostres veïns que han migrat a la ciutat. És per això que treballarem perquè cada esdeveniment comptem amb una cultura culinària convidada diferent (com per exemple l’asiàtica, la subsahariana, la llatino-americana, la d’Europa de l’est o la magrebina). Volem cohesionar la nostra ciutat i reconèixer i abraçar més les diferents cultures que habiten i omplen de vida els nostres barris.
20221217 134842
FEIXA 1 40

Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges d’una recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures.

Maria Nicolau, cuinera)
FEIXA 1 20

Com neix aquest projecte?

Sin titulo 6

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *