Hola! Compartim la recepta dels tacos mexicans vegetarians que vam fer el 16 d’abril a la Llar Cabanellas dins del marc dels Premis FEM.
Els tacos bàsicament van consistir en: la “tortilla” de blat de moro, el “xoriço” vegà a basa de soja texturitza, la mongeta recuita, una salsa picant, una altra salsa d’alvocat i uns quants condiments (ceba, col llombarda i coriandre). Així doncs, aquí teniu la recepta de cada element:
La recepta està dimensionada per 20 tacos. La ració per persona, segons la gana, s’acostuma a calcular entre 3-5 tacos.
Comencem pel xoriço vegà a base de soja texturitzada:
500 gr soja preparada | |
20 taquitos | |
INGREDIENT | QUANTITAT |
soja texturitzada | 250gr |
Vinagre de poma cru | 60ml |
Oli d’oliva Verge Extra | 60ml |
pebre dolç | 12gr |
pebre picant | 6gr |
Comino | 3gr |
orenga | 3gr |
pebre negre | 1gr |
All | 10gr |
Clau | 3u |
Sal al gust |
Posem la soja crua a remollir en aigua calenta durant 20 min, esbandim i canviem l’aigua dues o tres vegades més fins que l’aigua surti tan clara com sigui possible, escorrim amb una bossa o estovalles de cotó fins a treure tota l’aigua i reservem.
Per fer l’adob, posem tota la resta d’ingredients i passem per un triturador fins a aconseguir una mescla homogènia, tot i que és probable que et sembli que hi ha poca quantitat d’adob, serà suficient per marinar la soja.
Barregem l’adob amb la soja fins que estigui tot ben integrat.
Deixem en repòs mínim dues hores.
Sofregim en una paella amb oli d’oliva fins que quedi daurada.
Continuem amb les mongetes recuites (a Mèxic: frijoles refritos)
600 gr frijoles refritos / 20 taquitos | |
INGREDIENT | QUANT |
mongeta pinta | 240 gr |
ceba seca | 80 gr |
pebre dolç | 2,5 gr |
Deixem les mongetes en remull durant tota la nit, esbandim i posem a coure, al final de la cocció, afegim sal al gust.
Tallem la ceba seca a quadradets i sofregim amb un bon raig d’oli d’oliva, afegim la mongeta cuita amb una miqueta del seu suc, el pebre dolç, i triturem amb una trituradora de patates manual fins que quedi com un puré. Rectifiquem de sal si escau.
Continuem amb les dues salses:
300gm Salsa aguacate /20 taquitos aprox | |
INGREDIENT | QUANT |
Alvocat | 1u |
Coriandre | 30gr |
All | 2gr |
Oli d’oliva Verge | 20ml |
Aigua | 125 ml |
sal i pebre al gust |
Ben fàcil, passem tots els ingredients pel minipimmer, afegim més aigua segons l’espessor que volem.
200 gr Salsa chile morita / 20 taquitos aprox | |
INGREDIENT | QUANTITAT |
tomàquet triturat | 250 gr |
chile morita o bitxo | 10 gr o segons el nivell de picant desitjat |
All | 2 dents |
aigua | 125 ml |
sal | al gust |
Saltejar l’all i els “chiles” amb una mica d’oli, un cop daurats afegim el tomàquet fins que es redueixi i perdi l’acidesa, afegim l’aigua, sal al gust i triturem.
Per la ceba marinada (cebolla desflemada)
cebolla desflemada 500 gr per 20 taquitos aprox | |
INGREDIENT | QUANTITAT |
ceba morada | 2u |
llimona | 1 o 2 llimones |
Tallem la ceba a julianes i banyem amb el suc de la llimona, no ha de quedar del tot coberta però si amb prou suc, afegim sal i deixem mínim mitja hora, anem barrejant de tant en tant perquè la ceba absorbeixi tota la llimona.
Així doncs, per muntar un taco com el de la recepta ens quedaria:
“Taquito de chorizo de soya y frijolitos”
Ingredient | quant |
tortilla de blat de moro | 1u |
xoriço de soja | 30gr |
frijolitos (mongetes) | 30gr |
Col llombarda | al gust |
Coriandre | al gust |
Ceba marinada (cebolla desflemada) | al gust |
salsa “chile morita” | algust |
salsa alvocat | al gust |
Escalfem una “tortilla de maíz nixtamalizado” d’aproximadament 20 cm per tots dos costats fins que quedi toveta, posem una mica de mongeta recuita, el “xoriço” de soja” i a sobre l’hi afegir el que vulguem, podem acompanyar amb una mica de raves tallats a làmines.
A gaudir dels tacos!
Us compartim la comanda que vam fer fer a La Feixa per fer 300 tacos (3 tacos per persona).