El dia 1 de juliol de 2023, vam fer un dinar ecològic i comunitari a la Plaça Santa Anna de Mataró, per celebrar la diada del cooperativisme.
Prèviament al dinar hi van haver diversos actes organitzats per Coop Maresme:
- Ruta del cooperativisme històric
- Conta contes cooperatius
- Vermut popular
- Actuació musical de Roba Estesa
Gràcies a tots i totes per acompanyar-nos en aquesta #DiadaDelCooperativisme en el marc de la #SetmanaESS de #Mataró! 🔆
— Coop Maresme, l'Ateneu Cooperatiu del #Maresme (@CoopMaresme) July 1, 2023
Ha estat una jornada preciosa, visca l’economia social i solidària que es gaudeix i se celebra! 💜 pic.twitter.com/JFrsHykcRG
Aquest dinar forma part del projecte de cuina comunitària dins del marc dels Premis FEM.
Per dinar vam fer:
- Gaspatxo de remolatxa i maduixes
- Empedrat de mongetes
- Samfaina
- Pa de blat de moro i cúrcuma (1932 Forners)
Receptes:
Gaspatxo de remolatxa i maduixes | Per 120 persones |
---|---|
Aigua | 16 L |
Maduixes | 10 kg |
Remolatxa | 10 kg |
Cogombre | 3 kg |
All | 300 g |
Ceba | 2 kg |
Pebrot verd | 1 kg |
Oli d’oliva | 2 L |
Sal | 200 g |
Pebre negre | 30 g |
Vinagre | 1 L |
Procediment:
- Preparació dels ingredients:
- Rentar bé les maduixes.
- Cou la remolatxa. Un cop freda, la pots pelar i tallar a trossos.
- Rentar el cogombre i tallar-lo en trossos.
- Pelar l’all.
- Pelar la ceba i tallar-la en trossos.
- Rentar el pebrot verd, treure-li les llavors i tallar-lo en trossos.
- Trituració de les verdures:
- En una batedora o liquadora, afegir les maduixes, la remolatxa, el cogombre, l’all, la ceba i el pebrot verd.
- Afegir una mica d’aigua per ajudar a triturar bé els ingredients.
- Triturar tots els ingredients fins a obtenir una mescla suau i homogènia.
- Ajustar la consistència:
- Afegir més aigua si cal per aconseguir la consistència desitjada. El gaspatxo ha de ser una crema fluixa i refrescant.
- Afegir l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre:
- Afegir una mica d’oli d’oliva per donar-li una textura lleugerament cremosa i un sabor suau.
- Afegir una mica de vinagre per donar-li un toc àcid i refrescant. La quantitat de vinagre depèn del teu gust, així que pots ajustar-la segons les teves preferències.
- Afegir una mica de sal i pebre al gust per realçar els sabors.
- Barrejar bé:
- Barrejar bé tots els ingredients per assegurar-te que estiguin ben integrats i que el gaspatxo tingui un sabor equilibrat.
- Refrigerar:
- Un cop fet, tapa el recipient i guarda el gaspatxo a la nevera per refredar-ho bé. Aquesta sopa freda es pot gaudir millor quan està ben fresca.
- Servei:
- Abans de servir, pots decorar el gaspatxo amb algunes maduixes senceres o trossos de remolatxa o cogombre per donar-li una presentació més atractiva.
- Sirveix el gaspatxo fred en gots o plats individuals, acompanyat d’unes gotes d’oli d’oliva i, si ho desitges, amb alguna fulla de menta o julivert per sobre.
Empedrat de mongetes | Per 120 persones |
---|---|
Mongeta del carai | 10 kg |
Mongeta pinta | 10 kg |
Ceba tendra | 3 kg |
Pastanaga | 3 kg |
Ravenets | 2 kg |
Olives negres | 5 kg |
Tàperes | 1 kg |
Cogombrets | 2 kg |
Cebollí | 500 g |
Llavors de gira-sol | 1 kg |
Tomàquet cherry | 6 kg |
Vinagreta: | |
Llimona | 6 kg |
Mostassa de Dijon | 400 g |
Mostassa normal | 400 g |
Vinagre | 1 L |
Oli d’oliva | 3 L |
Pebre negre | 30 g |
Sal | 200 g |
Procediment:
- Cocció de les mongetes:
- En una olla gran, posa a bullir les mongetes.
- Coure les mongetes fins que estiguin tendres. Això pot trigar aproximadament uns 30-45 minuts.
- Deixar refredar
- Preparació de les verdures:
- Tallar la ceba tendra, la pastanaga, els ravenets i els cogombrets en trossos molt petits.
- Trossejar els cogombrets.
- Preparació de la vinagreta:
- En un bol petit, combinar el suc de llimona, la mostassa Dijon, la mostassa normal, el vinagre, l’oli d’oliva, una mica de pebre i sal al gust.
- Batre bé la vinagreta per emulsionar tots els ingredients i que quedi ben integrada.
- Muntatge de l’empedrat de mongetes:
- Escórrer les mongetes cuites.
- En un bol gran, combinar les mongetes amb les verdures tallades, les olives negres, els tomàquets cherry i les tàperes.
- Afegir les llavors de gira-sol i el cebollí picat per sobre de la barreja.
- Afegir la vinagreta:
- Versar la vinagreta preparada.
- Remenar bé tots els ingredients.
- Refrigerar:
- Tapar i deixar a la nevera fins l’hora de servir.
Samfaina | Per 120 persones |
---|---|
Alberginia | 10 kg |
Pebrot vermell | 10 kg |
Tomàquet | 15 kg |
All | 5 cabeces |
Ceba | 10 kg |
Oli d’oliva | 1 L |
Julivert | 1 manat |
Sal | 200 g |
Pebre negre | 30 g |
Procediment:
- Preparació de les verdures:
- Rentar bé l’albergínia i el pebrot vermell. Tallar-los en trossos petits o daus.
- Pelar els tomàquets i tallar-los en trossos petits o triturar.
- Pelar l’all i picar-lo finament.
- Pelar la ceba i tallar-la en trossos.
- Sofregit de les verdures:
- En una paella gran o cassola, escalfar una mica d’oli d’oliva a foc mitjà.
- Afegir l’all picat i la ceba tallada a la paella i remenar fins que estiguin tendres i translúcides.
- Afegir les verdures:
- Afegir els trossos d’albergínia i pebrot vermell a la paella amb l’all i la ceba.
- Saltejar les verdures fins que estiguin lleugerament tendres i agafin una mica de color.
- Afegir els tomàquets:
- Afegir els trossos de tomàquet a daus o triturat a la paella amb les altres verdures.
- Salpebrar al gust.
- Cocció de la samfaina:
- Reduir el foc a mitjà-baix i deixar coure la samfaina fins que les verdures estiguin totalment tendres i s’hagi format una barreja suau i ben integrada. Això pot trigar uns 15-20 minuts aproximadament.
- Ajustar i afegir el julivert:
- Provar la samfaina i ajustar el sabor amb sal i pebre segons el teu gust.
- Afegir una mica de julivert picat per donar-li un toc fresc i aromàtic.
- Servei:
- La samfaina es pot servir com a guarnició o acompanyament d’altres plats com carn o peix.
- També es pot servir com a plat principal.
- Gaudeix d’aquest plat tradicional mediterrani que destaca per la seva simplicitat i gustós sabor de les verdures saltejades en oli d’oliva.
Aquest àpat es va oferir al preu de cost de 3,50€ per persona. Si fas aquestes receptes a casa utilitzant productes de temporada i de proximitat et sortirà aproximadament per aquest preu.
Bon profit!