Categories
Notícies de la cooperativa

El Cercle de Coordinació de La Feixa

#QuèEstemFent

L’organització de La Feixa i tots els seus cercles de participació conflueix en dos òrgans que beuen, literalment, de la resta de cercles. L’un és l’Assemblea General de Sòcies. L’altre és el Cercle de Coordinació; avui us expliquem què hi fem.

El Cercle de Coordinació té un nom transparent. Serveix per coordinar l’acció dels diferents cercles. El conformem 11 persones, representants de la resta de cercles i del Consell Rector de la cooperativa. I què fem? Podríem donar una resposta fàcil i tornar-nos a remetre al nom: el cercle coordina. Però òbviament la nostra feina és persistent i va més enllà: vetllem per la viabilitat de La Feixa en tots els seus aspectes, de manera que les accions dels diferents cercles, de les treballadores o sòcies passen per les assemblees de coordinació.

Hi ha tanta feina que no ens l’acabem i per això les reunions són setmanals. Les trobades són obertes a les sòcies que ho demanin o que formin part d’algun dels cercles.

Més enllà de fer funcionar i anar millorant La Feixa, dia a dia, entre totes, tres de les carpetes que hi ha sobre la taula del Cercle de Coordinació i que són els objectius immediats, són: la millora dels procediments de treball (tant de cercles com de botiga) i la seva redacció per escrit perquè ningú sigui imprescindible; l’anàlisi de les vendes (per productes, per tipus de sòcies, per dates…) per tal de treure’n conclusions i tractar d’implementar millores o canvis necessaris; l’organització de l’Assemblea General de Sòcies.

Sereu de les primeres de conèixer els resultats de tot!

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de llavors

Et presentem el col·lectiu Eixarcolant de la Feixa.

A La Feixa ens agrada explorar, descobrir i col·laborar amb altres projectes, fer xarxa i créixer plegades! És per això que al supermercat hi trobaràs les llavors del col·lectiu Eixarcolant. El coneixes? 

El Col·lectiu Eixarcolant (Jorba, Anoia) treballa per recuperar l’ús d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals per afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, més saludable i més just, que dignifiqui la pagesia, fomenti el desenvolupament rural sostenible, i generalitzi el consum de productes de proximitat, temporada i qualitat.

El Col·lectiu Eixarcolant (Jorba, Anoia)

Eixarcolant realitza projectes sense ànim de lucre a Catalunya (recerca, dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament) per tal de fer possible que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir. 

Les seves línies de treball són (et recomanem que visitis el seu web per conèixer tots els projectes i actuacions del col·lectiu, al·lucinaràs!): 

  • Recuperació de varietats tradicionals, ornamentals tradicionals, i espècies silvestres comestibles.  
  • Dinamització territorial, generació de sinergies, i transformació social.  
  • Recerca aplicada, bàsica, i transferència de coneixement. 
  • Divulgació i formació vers tot tipus de públics. 
  • Confecció de material divulgatiu (línia editorial).
  • Assessoria agrícola, empresarial, alimentària, gastronòmica. 
  • Eines manuals per millorar l’eficiència de la petita agricultura. 
  • Venda de llavors de les espècies i varietats recuperades. 
  • Desenvolupament i comercialització de productes alimentaris a base d’espècies silvestres i varietats agrícoles tradicionals. 
  • Naturalització i gestió sostenible de zones verdes en l’àmbit urbà.

Com que l’objectiu és que les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals tornin a ser incorporades amb normalitat als cultius, comerços i a la nostra dieta, és imprescindible que les seves llavors siguin accessibles. Així, les han posades a disposició de tothom qui les vulgui cultivar perquè és en el seu cultiu on comença tota la transformació que poden generar. Durant gairebé dos anys, Eixarcolant ha treballat en la comercialització d’aquestes llavors cultivades i recol·lectades pel Col·lectiu de forma totalment sostenible i respectuosa amb l’entorn. A més, han desenvolupat protocols de triatge i controls de qualitat per a cadascuna de les espècies i varietats, per garantir la qualitat i la germinabilitat de les llavors.

La Feixa vol contribuir a aquesta transformació del consum i, per això, hi trobaràs les llavors d’Eixarcolant, cultivades de forma totalment sostenible i seguint els preceptes de l’agricultura ecològica.

El que hi pots comprar són: varietats agrícoles que s’havien cultivat tradicionalment en diferents indrets de Catalunya (salvaguardaràs i trauràs de l’oblit el patrimoni que representen, cultural, gastronòmic i agronòmic); espècies silvestres comestibles molt ben adaptades a les condicions ambientals locals, que es poden introduir de forma molt fàcil a qualsevol hort, balcó, o camp i que són molt fàcils d’introduir a la dieta i ajudaran a diversificar-la enormement. També hi trobaràs varietats ornamentals tradicionals, flors que popularment s’havien cultivat a les cases dels pobles i masies, però que són pràcticament impossibles de trobar en l’actualitat, varietats de gran bellesa i molt ben adaptades al territori. Cada sobre va acompanyat de tota la informació necessària per al seu cultiu i consum, explicada de forma clara i visual. Així, encara que siguin espècies i varietats poc conegudes, el seu cultiu i consum serà ben fàcil.

Categories
Notícies de la cooperativa

El Cercle de Productes i Proveïdores de La Feixa

#QuèEstemFent

Avui et presentem un dels cercles més participats i feiners, el Cercle de Productes i Proveïdores.

El conformem 13 persones amb perfils ben diferents; 13 sòcies que ens repartim la feina per fer plegades la recerca dels productes que les sòcies i clientes de La Feixa necessitem i quines han de ser les proveïdores d’aquests productes. Dit així pot semblar fàcil però la cosa té la seva trama: a La Feixa no som un supermercat més. Ens guiem pel màxim compliment dels criteris acordats per escollir bé el que volem que hi hagi a la botiga: productes de qualitat i ecològics produits de forma ètica, mida del productor, proximitat, arrelament al territori, criteris ambientals en tota la cadena de valor, etiquetatge en català…. Al Cercle de Productes ens encarreguem de fer el seguiment de tot el procediment de cerca i compra (la primera, després ja se n’encarreguen les Roots) fins que el gènere arriba a la botiga.

La Cristina, una de les nostres membres, assegura que “per sort estem en un territori on el sector agroalimentari és molt important, hi ha molts petits productors amb consciència per la sostenibilitat i la tendència a la responsabilitat envers el planeta, la societat i l’economia està cada cop més estesa i trobem bastant ventall de productes i productors”. Una altra de les sòcies del cercle és l’encarregada de la bústia de suggeriments amb la qual totes, sòcies i no sòcies, podem adreçar-nos al cercle: la podem trobar al taulell de la Feixa i també en línia: https://opina.lafeixa.cat/index.php/623969?lang=ca.

Òbviament, al Cercle de Productes i Proveïdores tenim feina i no ens l’acabem. Per exemple, una de les novetats en les que treballem és en ampliar l’oferta de productes vegans (un dels suggeriments més repetits que rebem) i també la de productes sense gluten, a més d’altres àmbits com els refrescos. 

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de neteja de la llar

Et presentem les proveïdores de productes de neteja de la llar de La Feixa.

Sabons Beltran (Almassora, Castelló) és una empresa familiar, fundada el 1921 pels germans Beltran, que actualment fabrica sabons tradicionals #artesans per a la roba i d’ús corporal. Usen ingredients i matèries primeres d’alta qualitat i empren la mateixa maquinària d’antany, fet que els ha atorgat el segell d’Artesania de la Comunitat Valenciana.

La 3a i 4a generació continua al capdavant de l’empresa, amb noves línies com l’especial per als afectats de Sensibilitat Química Múltiple o la Biobel, que la va convertir en la 1a empresa espanyola en fabricar sabons i detergents amb certificat eco. 

La gamma Biobel fabrica els seus sabons a base d’ingredients vegetals 100% d’origen natural. Tots els productes són aptes per a vegans i per a persones amb pells molt sensibles, biodegradables i les aigües de rentada són aptes per a reg, no contenen cap ingredient petroquímic o etoxilats. El sabó natural és l’ingredient clau en les fórmules per a la neteja de la roba, perquè neteja i cuida els teixits sense suavitzant però deixa una suau i agradable aroma d’oli essencial de lavanda en la bugada. Són productes concentrats eficaços a baixes temperatures. Els envasos són 100% reciclables i reutilitzables, amb la reducció d’un 20% de plàstic en envasos de 5L, un 90% en envasos de 25L, etiquetes reciclables amb el plàstic i l’adhesiu hidrosoluble, així com taps blancs per facilitar el tractament d’aquest residu. 

El compromís empresarial de Sabons Beltran fa que promogui la col·laboració amb empreses que comparteixin certs valors i models de consum més ètics. Aposten per la banca ètica, per comercialitzadores d’energia verda i per proveïdors locals, sempre que sigui possible i sostenible econòmicament. En aquest sentit, disposen d’un codi ètic. També s’ocupen de la vessant social, col·laboren amb la donació de sabó per cobrir les necessitats de les persones sense recursos, a Càritas i Creu Roja, o en programes d’higiene a través d’ONGs a Gàmbia i el Senegal.

A La Feixa hi trobaràs sabó per rentar els plats a mà; sal, pastilles de sabó i abrillantador per al rentaplats; detergent, llevataques i blanquejant per a la roba i netejavidres.

Sabons Beltran (Almassora, Castelló)

Ecotech (Salinas, Alacant) és una empresa de base tecnològica especialista en extractes botànics, la cosmètica natural i la higiene ecològica. Fabrica productes vegans sense conservants sensibilitzants (per a les pells més sensibles), al·lergògens, fosfats, amoníac, lleixiu, àcids forts i elements derivats del petroli. Els envasa a granel o amb plàstic reciclat i reciclable R-PET (25% procedent del contenidor groc).

El 99% dels seus ingredients són d’origen vegetal, de fonts renovables i d’àmbit local, sempre que sigui possible. La filosofia i manera de treballar d’Ecotech permet reduir el 60% de les despeses d’emmagatzematge, -21% d’energia, -89% de reciclatge, -50% de transport i, per tant, la reducció de la petjada ecològica. A més, la seva eficacia és òptima a baixa temperatura, disminuint encara més el consum d’energia total.

Des del 2018, Ecotech calcula anualment la seva petjada de carboni, és a dir, analitzen el cicle de vida de totes les activitats des de les matèries primeres, la fabricació, el transport, el seu ús i la gestió com a residu.

També fan tasques de conscienciació i difusió des de les seves publicacions al web on expliquen la importància de reduir, reutilitzar i reciclar per cuidar el medi ambient i la salut de les nostres famílies.

A La Feixa hi trobaràs el seu detergent de llimona per als lavabos, detergent per a la roba, netejador de terres de sàlvia i sabó per rentar els plats a mà i per al rentaplats.

Ecotech (Salinas, Alacant)
Categories
Notícies de la cooperativa

Els Cercles i l’Assemblea General de La Feixa

#QuèEstemFent

A La Feixa totes les sòcies som iguals i entre totes ho fem tot. Aquest és l’eslògan i la realitat però és ben probable que algú hagi arribat a perdre el compte de quants cercles de participació hi ha i de com s’organitza tot plegat. Per això potser val la pena recuperar la ‘galàxia’ de cercles i posar una mica d’ordre…

En primer lloc, val a dir que hi ha un òrgan que encara no hem pogut reunir i que és el més important de tots: l’assemblea general de sòcies. S’està treballant per poder fer la primera en els propers mesos tot i aquesta Covid tan empipadora…

Assemblea de membres de l'Estrella i l'Ecoopirativa al pati de Can Fugarolas per aprovar el canvi d'escala.
Assemblea de l’Estrella i l’Ecoopirativa per aprovar el canvi d’escala. Maig de 2019

A partir d’aquí hi ha el cercle de coordinació que ve a ser el de màxima decisió coordinat amb una representant, com a mínim, dels diferents cercles. I a partir d’aquí, a La Feixa ens organitzem de moment en 10 cercles; l’organització, denominació o naturalesa d’aquests pot anar canviant.

Els hem anat presentant quinzenalment, ep! ens en queda algun a la butxaca, però sempre està bé recordar la família de cercles de La Feixa. Hi ha el cercle de productes i proveïdores, que escull què trobem a la botiga; el de tecnologia, que soluciona tècnicament tota l’embrolla organitzativa; el jurídic, que està atent que tot sigui legal i cristal·lí; el d’economia, que fa quadrar els números; el de cures i convivència, que vetlla pel benestar i el respecte entre totes; el de transformació i cultura, que prepara l’agenda d’actes de conscienciació que complementin la botiga; el d’intercooperació, connectat amb altres projectes similars; el de benvinguda i participació, que organitza les sòcies i la seva aportació; el de comunicació, que treballa per difondre i fer arribar a tothom les novetats de La Feixa i el d’infraestructures, que decideix sobre el local.

Totes compartim La Feixa, totes ens trobem a la botiga i ens anirem coneixent i cooperant amb l’objectiu de transformar el consum.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de vins (II)

Et presentem algunes de les proveïdores de vins de La Feixa.

L’Olivera Cooperativa (Vallbona de les Monges, Barcelona i Sabadell) és una cooperativa d’integració social nascuda el 1974 per treballar en dos eixos: la promoció social de les persones amb diversitat funcional, especialment aquelles amb situacions socials més desfavorides, i el plantejament de sortides econòmiques productives a partir dels propis valors de la zona.

L’Olivera elabora vi i oli respectant els cicles de la natura i sota els criteris de l’agricultura ecològica. Manté el treball manual sobre la vinya (formant-la, podant-la, orientant-ne la vegetació i veremant-la) i les oliveres (esporgant-les i collint-ne els fruits), etiqueta a mà i numera una a una les ampolles de vi i d’oli. 

Té un servei de teràpia ocupacional des del 2000 i una llar-residència. L’any 2003 la cooperativa va decidir crear la Fundació L’Olivera per garantir l’acció de l’entitat en el futur i seguir promovent noves iniciatives per a la integració social i laboral de persones amb diversitat funcional o risc d’exclusió social en el món rural. 

El 0,7% de la facturació de la cooperativa es dedica a projectes socials del 3r o 4t món. 

A banda de Vallbona de les Monges (Urgell, Lleida), L’Olivera també és present a Barcelona (al parc Natural de Collserola) des del 2010 en una finca que l’Ajuntament de Barcelona té a Can Calopa de Dalt. Aquest projecte reprodueix el projecte social de Vallbona de les Monges, amb una llar residència i un Centre Especial de Treball (CET). També han assumit nous projectes com treballar les vinyes del Parc Agrari de Sabadell i elaborar-ne vi.

A La Feixa hi trobaràs el vins blancs Arraona (de Sabadell) i el Serè; també, el vi negre Naltres i el Tossudes.

Celler Albert Federico (Teià, El Maresme) és el projecte personal de l’Albert, que comença la seva aventura el 2015 recuperant vinyes velles de +60 anys a Teià. Així, va néixer el seu 1r vi, el Pensa, elaborat amb les varietats Pansa blanca i Garnatxa blanca. El cultiu de les seves vinyes, a més de ser ecològic, es basa en els principis de l’agricultura biodinàmica, és a dir, té en compte la Influència del cosmos en els animals, les plantes i l’home i la fertilització del sòl i les plantes a través dels elements que el mateix medi natural  genera per si sol. L’Albert fa una poda de fructificació en lluna minvant i descendent seguint el model de Poda de Respecte de l’escola italiana de Simonitesrich, crea cobertes vegetals espontànies i permanents, aplica tractaments no agressius per a les plantes, animals ni sòl, cull a mà el raïm fent-ne una acurada selecció de qualitat i procura la conservació de la biodiversitat (microorganismes en el sòl, flora, fauna, arbres i  arbusts).

Tot això, sumat a unes vinyes en coster arrelades en sòl granític i banyades pel sol mediterrani que ofereixen vins de qualitat excel·lent marcats per la mineralitat del sauló i la brisa suau i càlida del mar mediterrani, en la Denominació d’Origen Alella. 

A La Feixa hi trobaràs el seu vi Pensa Blanc.

Celler Testuan (Cabrils, El Maresme) va néixer a la zona DO Alella en la Serralada Litoral del Maresme acaronada per la brisa del Mediterrani. La història de Testuan inicia el 2010 quan un grup d’amics professionals molt diferents, apassionats pel vi, volien preservar la tradició vitivinícola a Cabrils. Així, s’impliquen en sensibilitzar a les joves generacions de la noblesa i l’estima de treballar la terra, i de la passió pel vi. 

Testuan elabora vins sota les etiquetes de sostenibilitat i territori amb el respecte a la tradició, acompanyats per la tecnologia i amb procediments de treball a la vinya respectuosos amb el medi ambient.

Aquest celler també col·labora amb un celler de la DO Montsant per elaborar el seu vi negre, seguint la mateixa filosofia i valors.

A La Feixa hi trobaràs el seu vi blanc de pansa i garnatxa blanca i el negre Xirà de sirah i garnatxa.

Alta Alella (Alella, El Maresme) és el projecte familiar del Pujol-Busquets Guillén, una família lligada a la viticultura. En Josep Maria i la Cristina han dedicat tota la seva vida a la cultura del vi i el cava. Les seves filles, Mireia i Georgina, han crescut envoltades de vinyes, raïm, veremes i ampolles. Coneixement, passió, perseverança i dedicació. Un estil de vida.

Alta Alella elabora vins i caves naturals amb la mínima intervenció i sense utilitzar sulfurós. 

Des del 1991 són a la finca noucentista Can Genís, a dos quilòmetres del mar Mediterrani, envoltats pel Parc Natural de la Serralada de Marina, a tocar del Mediterrani. Les vinyes estan situades sobre costers i terrasses d’entre 100 i 250 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Els ceps, creixen sobre el sòl de sauló, un dels factors més característics dels vins d’Alta Alella: un sol àcid amb nivells molt baixos de calcària activa, poca matèria orgànica i amb bon drenatge.

La verema es realitza de forma 100% manual i recol·lectant cada raïm en el seu moment òptim per garantir l’excel·lència del resultat final. El celler treballa amb micro-vinificacions, diversitat de raïms i s’arriben a produir fins a cinquanta vins base cada anyada.

A La Feixa hi trobaràs el seu vi blanc de pansa blanca, vi dolç i el negre de garnatxa.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores de vins (I)

Et presentem algunes de les proveïdores de vins de La Feixa.

Celler Talcomraja (Arenys de Munt, El Maresme) és un projecte familiar amb dues hectàrees de vinya i un sostre de tres, la superfície màxima que pot assumir un celler de les seves característiques. Pretenen abastir-se només de la quantitat de raïm necessària perquè una família pugui subsistir de la vitivinicultura. 

Potencien el treball manual i l’ús de bestiar i reduint al màxim l’ús de combustibles fòssils. No llauren ni empren pesticides, tampoc hi afegeixen llevats. Estan experimentant amb substrats herbacis i làctics per evitar també tractaments de sofre i coure, utilitzen adobs naturals i adob verd. Aposten per la biodiversitat a les vinyes (eviten plagues i tractaments que malmeten els ecosistemes i la salut de les persones) i per mantenir la vegetació que hi creix de forma natural ja que ofereix refugi i aliment a depredadors de fongs i/o insectes perjudicials per a aquestes. Fan la mínima intervenció als vins fent els processos bàsics de desrapatge, maceració, desfangat, premsat i clarificació i envelliment (si és el cas) i filtració. Com que fan microvinificacions, controlen molt bé les temperatures durant el procés de fermentació. Així, els futurs vins mantenen les seves propietats organolèptiques. Actualment estan experimentant en l’elaboració de vins naturals, en què s’eliminen els sulfits i els processos de clarificació i filtració.

Talcomraja també forma part del programa Rewine (les ampolles són retornables!) i ofereixen visites i tasts al celler.

A LF hi trobaràs el vi blanc escumós “Som Biosi”, vi jove blanc natural “6 vincles”, vi negre criança “Rial Negre” i vi Negre Natural jove Mica “Sang de Sauló”

Celler Gerisena (Garriguella i Rabós, Alt Empordà) és un projecte d’Agrícola de Garriguella, una cooperativa tradicional vitivinícola que va començar a caminar fa més de mig segle a l’Alt Empordà.

Té una extensió de 30 hectàrees de vinyes velles de la comarca, heretades dels seus besavis, al peu del Paratge Natural de l’Alberra. Les vinyes estan situades sobre un terreny pissarrós i pobre, de poca producció (uns 3.000 kg/ha), que aporta una qualitat extrema als seus vins. La tramuntana i el clima mediterrani sec els atorga també un caràcter propi.

Celler Gerisena treballa com ho feien els seus avis, d’una manera respectuosa amb la vinya ecològica. En l’actualitat, el celler ha adaptat les instal·lacions d’Agrícola de Garriguella amb l’objectiu de gaudir de les últimes tecnologies per crear una zona de micro vinificació amb dipòsits inoxidables i sistemes de control de temperatura i d’inertització amb gasos antioxidants, així com un parc de barriques noves de 225 i 500 litres de roure francès per poder vinificar i envellir els vins sota la seva marca. 

A LF hi trobaràs el seu vi Ergo Blanc (macabeu i garnatxa roja) i l’ERGO Negre (Merlot, CS i Samsó). D’entre les seves varietats, predominen les autòctones denominació d’origen DO Empordà.

Celler Bouquet d’Alella (Alella, El Maresme) està situat en una masia del s.XV entre vinyes, amb vistes al poble d’Alella i al mar Mediterrani, abraçats pel Parc Natural de la Serralada Litoral, amb hiverns suaus, estius calorosos i la brisa mediterrània. Les vinyes de Bouquet d’Alella són de mar i muntanya: les mateixes varietats en diferents alçades, amb sòl d’origen granític. 

Al capdavant del celler hi ha la 14a generació de la família Boquet, que ha mantingut la finca durant 5 segles. Hi elaboren vins ecològics, amb vinya pròpia, varietats tradicionals i oferint experiències enoturístiques ( bar, esmorzars, visites, maridatges…).

La finca disposa de 14 hectàrees de vinyes plantades des de fa més de 40 anys i avui conreades amb tècniques ecològiques en el terreny típic de la DO Alella, el sauló, i distribuïdes en parcel·les situades als termes municipals d’Alella, Teià, Cabrils i Vilassar de Dalt. 

A LF hi trobaràs el seu vi blanc, l’escumós i el negre de garnatxa.

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa

Proveïdores d’higiene personal (II)

Et presentem algunes de les proveïdores d’higiene personal de La Feixa.

La Redoma Creativa (Mataró i Girona) és el projecte personal de la Bea, una biòloga i naturòpata, especialitzada en fitoteràpia, aromateràpia i cosmetologia natural, entre d’altres. Aquesta petita empresa ofereix ingredients de cosmètica de màxima qualitat perquè cadascú pugui elaborar el producte final que més s’adapti a les seves necessitats. En aquest camí, a més d’assessorar els seus clients, la Bea imparteix cursos i taller. També prepara alguns productes base que, si vols, pots personalitzar amb un o 2 ingredients, com els olis vegetals, per aconseguir la crema o el sabó que sempre havies somiat! Els productes de la Bea ofereixen un ventall de possibilitats molt ampli. 

A La Feixa hi trobaràs el sabó i crema base i alguns olis. Ah, i podràs retornar-ne els envasos perquè siguin reutilitzats.

Naturbrush (Meliana, València) és un projecte que va néixer amb l’objectiu de sumar forces en la lluita contra la destrucció del planeta. Has pensat mai quants raspalls de dents llençaràs en tota la teva vida? És molt fàcil deixar de generar aquest residu: passa’t als raspalls de bambú! Sabies que en un mes i mig el bambú pot créixer 30 metres? Els raspalls de Naturbrush són biodegradables, lleugers i suaus i, és clar, el bambú no prové de boscos que promouen la desforestació. 

A La Feixa n’hi trobaràs per a adults i per a nens i, molt aviat, també fil dental! 

Naturbrush (Meliana, València)

Propol-Mel (Els Pallaresos, Tarragonès) és una empresa familiar, nascuda del projecte d’un apicultor emprenedor ara fa 30 anys, especialitzada en productes artesanals d’higiene i cosmètica a base de pròpolis. El procés d’elaboració dels productes es fa mitjançant un procés tradicional, sense maquinària complexa per tal de mantenir intactes les seves propietats i amb mel d’altíssima qualitat d’apicultors ecològics. 

A La Feixa hi trobaràs la seva crema hidratant corporal, el xampú líquid i la pasta de dents.

Propol-Mel (Els Pallaresos, Tarragonès)

EcoMerci Natural (Artosilla, Osca) és l’empresa de l’Adriana i en Ricard, uns catalans que han trobat l’espai que buscaven al Prepirineu, una ecoaldea: un lloc aïllat, envoltat de natura i on poden conrear plantes medicinals lluny de la contaminació ambiental. Els seus productes són totalment artesans, elaborats amb receptes tradicionals i amb ingredients de molta qualitat: oli d’oliveres salvatges del Baix Cinca, cera d’abella de dos apicultors de la zona, manteca de cacau de xocolaters artesans de Lleida, plantes aromàtiques i medicinals cultivades per ells mateixos al poble… Són ells qui en fan l’extracció, les maceren en oli i alcohol i hi afegeixen els olis. 

A LF hi trobaràs els seus sabons en pastilla, pomada, llet corporal hidratant, xampú sòlid, protector labial, crema de mans i d’altres productes que distribueixen i que han estat seleccionats amb molta cura.

EcoMerci Natural (Artosilla, Osca)

Categories
Els productes i les proveïdores de La Feixa Notícies de la botiga

Biodelícies, de l’oli de coco a l’oli d’oliva

A La Feixa hi pots trobar les galetes de Biodelícies a granel. Són totes veganes i n’hi ha de coco i nabius, d’espelta i sègol, de gingebre, fajol i quinoa, de poma i canyella i de taronja i xocolata. Ja les has provat totes? Boníssimes, oi? Quines t’agraden més?

Fins ara, aquestes galetes estaven fetes amb oli de coco. La novetat és que Biodelícies passa a elaborar-les amb oli d’oliva.

Tot i que l’oli de coco té l’avantatge de ser saturat i, per tant, és més estable quan se li aplica calor, fet pel qual esdevé menys tòxic en productes processats que necessiten calor per a produir-se, té una procedència llunyana i la seva petjada ambiental és elevada.
L’oli d’oliva, per contra, és insaturat i més sensible a la calor. Tot i així, dins dels insaturats, és de tipus monoinsautrat i això el fa més resistent a la calor que la resta d’insaturats. D’altra banda, té els següents beneficis principals: protecció càrdiovascular, millor digestibilitat i és antioxidant. Així mateix, la petjada ambiental que genera és mínima perquè és un aliment que trobem per tot el Mediterrani i, per tant, a casa nostra.

Categories
Notícies de la cooperativa

El Cercle de Transformació i Cultura de La Feixa

#QuèEstemFent

El Cercle de Transformació i Cultura de La Feixa és un dels recents en començar a treballar. Portem dues assemblees i una empenta que no ens l’acabem!

Treballarem molt més que activitats; el que volem és canalitzar tota l’acció transformadora al voltant de La Feixa: reforçar amb iniciatives el canvi de paradigma que suposa aquest projecte.

De moment treballem, òbviament, condicionades pel context. La Covid i els seus protocols fan la guitza i pràcticament no ens deixen fer res. Però esperem, així que la situació millori, poder aprofitar la botiga i la plaça per accions de tot tipus. A la llista d’idees hi ha des de tasts de productes a visites a productores, passant per fires, xerrades de divulgació o taules rodones. Es tracta d’enfortir el projecte i també de conèixer i relacionar-se amb l’entorn, el territori i la resta d’iniciatives.

Volem treballar els valors, la reflexió, el coneixement i també la intercooperació. Agafar els principis amb els que treballem a La Feixa i reforçar-los pensant accions en comunitat, de formats i objectius diversos. Que el projecte tingui molta més vida que el consum i la cooperativa vagi més enllà del supermercat.

Un dels objectius amb els que treballem, per exemple, és en poder recuperar una acció que va quedar penjant i que s’haurà de fer: la inauguració de La Feixa. Un acte de visualització del projecte, presentació pública i relació entre sòcies i persones de l’entorn és necessari.