Calçotada per 3,48 € per persona. Recepta amb aliments ecològics de La Feixa

Entre molts altres objectius, el projecte de “Cuina ecològica popular i col·lectiva per la cohesió social” pretén:

  • Esdevenir una eina de divulgació pràctica de la cuina col·lectiva popular, ecològica, sostenible i de proximitat que permeti a les persones amb menys recursos econòmics trobar maneres barates, creatives, comunitàries, cohesionadores i saludables de cuinar i alimentar-se.
  • Afavorir que moltes persones coneguin alternatives al menjar processat i ultra-processat que tant malmet el nostre entorn natural com la salut de les persones.
  • Recuperar la popularització de la cuina de temporada, aprofitant els productes de proximitat que abunden en els nostres camps i que cultiven els nostres productors.
  • Documentar les respectives receptes, quantitats, processos i preus. Aquest coneixement permetrà a moltes persones obrir una finestra a un altre tipus de relació amb la cuina i podran conèixer experiències pràctiques de com és d’accessible cuinar de manera col·lectiva aliments ecològics i saludables.

El darrer 12 de febrer vam fer a les Cinc Sènies una calçotada on van menjar 150 persones. Moltes van ser les persones que van participar a les tasques de cuina. Gràcies!

Compartim la recepta que vam fer servir, amb les quantitats per persona, les quantitats totals així com els preus dels aliments a La Feixa a preu de sòcia (pots descarregar aquí l’Excel amb tots els detalls).

El preu per persona va ser de 3,48 €. El preu inclou tots els aliments, així com la llenya, el filferro, el gas, els plats, els gots, els coberts i els tovallons compostables.

El plat que vam servir a la calçotada per 3,5 € incloïa:

  • 150 grams de mongeta fesolet (Hort del Silenci) (0,35 €)
  • 6 calçots (600 grams) de les Cinc Sènies (1,01 €)
  • 160 grams de romesco (1,02 €)
  • 100 grams d’amanida (0,36 €)
  • Una llesca de pa integral del forn 1932 a Mataró (0,19 €)

Procés per fer la calçotada:

  • La nit abans deixa les nyores i les mongetes en remull.
  • Primer de tot posar a coure les mongetes fesolet. Amb 40 minuts de cocció hauria de ser suficient. Per accelerar la cocció se li pot afegir una mica de bicarbonat (no cal si teniu temps i no aneu amb pressa). Un cop arrenqui a bullir es recomana baixar el foc al mínim i que cogui suaument. Podeu anar tastant fins que la mongeta quedi ben fet. Vigileu no remenar massa les mongetes perque es trencaran i quedarà tot com un puré. Volem les mongetes senceres i ben cuites, que tindran una textura semblant a l’alvocat.
  • Per fer el romesco, primer de tot cal escalivar els tomàquets i els alls. Ho podeu fer al forn o a la brasa. Un cop escalivats els deixem refredar una mica. Pelem els tomàquets i espremem les cabeces d’all per treure’n l’interior.
  • Mentre escalivem els tomàquets i alls, traurem la polpa de les nyores que han estat en remull tota la nit. És important que estiguin ben hidratades per treure la polpa de la nyora. Es pot treure amb una cullera o una forquilla. Guardem la polpa de les nyores.
  • Pelem les avellanes i ametlles torrades. De mentres també podem fregir el pa.
  • Ara ja podem integrar tots els aliments anteriors (tomaquets, alls, nyores, pa, avellanes i ametlles) amb l’oli i el vinagre. Hi posem sal i pebre. Ho triturem tot. En aquest moment hi ha qui hi afegeix aigua per emulsionar el romesco o bé també per rectificar l’espessor del romesco. Rectifiquem fins obtenir el gust destijat. El podem deixar reposar.
  • Ara farem la vinagreta per l’amanida. Així podrem impregnar els aliments de l’amanida amb la vinagreta per tal que no s’oxidin. Per la vinagreta només cal integrar tots els aliments: oli, vinagre (sempre la meitat que d’oli), mostassa, mel, sal i pebre. Un cop ho barregem tot la vinagreta emulsionarà i quedarà tota integrada. Abans de servir la vinagreta es recomana remoure-la bé.
  • Ara l’amanida. Volem una amanida que es pugui menjar amb cullera (o forquilla), i que quedi tot ben integrat. És una amanida colestraw. Per tant, cal ratllar tots els ingredients ben finets. Ens podem ajudar d’un processador d’aliments. Per tant, ratllem o processem ben petit la col, la col llombarda, la pastanaga, la poma i el calçot. A mesura que anem ratllant els ingredients, per tal que no s’oxidin, hi podem anar afegint vinagreta i integrar-ho tot. Abans de servir, rectifiquem el punt de sal i pebre al gust.
  • Pels calçots: és important tenir un bon foc i molta llenya per mantenir viva la flama. Hi ha qui també els cuina a la brasa a foc lent. Sigui com sigui, és important separar els calçots per mida i coure’ls per mida, així evitem cremar alguns en excés i que d’altres quedin crus.
  • Un cop tenim els calçots separats els atravessem amb el filferro. Si la flama està ben viva, cuinant els calçots uns 2 minuts a banda i banda hauria de ser suficient. Atenció: feu servir uns bons quants per no cremar-vos i aneu amb cura amb el foc! Un indicador que el calçot ja està fet (i per tant, s’ha de treure del foc), és quan el calçot comença a “suar” i “xiular”. Al calçot es pot apreciar com surten les bombolletes d’aigua bullint. En aquest punt, retireu-los del foc. Cal tenir en compte que els calçots se segueixen coent un cop trets del foc, i més si els emboliqueu amb paper i els apileu uns sobre els altres.
  • Finalment torrem el pa. Per torrar el pa haurem deixat només una mica de brasa, així el podem torrar tranquil·lament sense que es cremi.
  • Ja ho tindríem: ara només cal servir. Nosaltres hem posat en un plat les mongetes, l’amanida i el farcell de calçots i a banda, en un got, hi hem posat el romesco, per així poder impregnar bé tot el calçot.

Jornada de voluntariat ambiental, xerrada sobre agroecologia, música, circ, dansa i molt més…

La calçotada es va celebrar a la Sènia Viva (Cinc Sènies, Mataró), juntament amb Temps de Saó, qui va organitzar una jornada de voluntariat ambiental al voltant d’una bassa agrícola per a la biodiversitat. Oriol Aisa també va fer una xerrada sobre la importància de les basses agrícoles naturalitzades amb l’agricultura.

Durant tota la jornada també hi van haver espectacles musicals, de circ, de dansa així com tallers de pintura en directe i hulla-hop. Les activitats culturals van ser programades des de Can Fugarolas.

Us compartim una galeria d’imatges de la jornada.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *